Uvažujete o výťažku z kanny? Tu je dôvod, prečo sa to oplatí

Kanna extrakt je najpopulárnejšia forma užívania kanny. Ide o koncentrovaný výťažok z rastliny Sceletium tortuosum, ktorá pochádza z Južnej Afriky. Poďme sa pozrieť na dôvody, prečo to stojí za to.

Úvod do kanny

Na začiatok je dobré vedieť, čo je kanna a odkiaľ pochádza. Kanna, známa aj ako Sceletium tortuosum, je sukulentná bylina pochádzajúca z Južnej Afriky. Bola súčasťou tradícií afrických domorodých kmeňov, používala sa v rituáloch a slúžila hlavne ako prírodný liek. Do západnej civilizácie sa dostala v prvej polovici 17. storočia, keď ju zaznamenal holandský prieskumník a obchodník Jan van Riebeeck. Tento objav viedol k ďalšiemu skúmaniu a rozšíreniu poznatkov o tejto rastline nazývanej kanna.

Výhody kanna extraktu

Kanna extrakt je známy svojou silou a obľúbený pre svoje intenzívne účinky, medzi ktoré patrí:

  • Zlepšenie nálady: Hlavným prínosom kanna extraktu je jeho pozitívny vplyv na náladu. Kanna je vo všeobecnosti účinná pri zlepšovaní celkového psychického stavu a poskytuje nám pocit pohody vďaka svojim antidepresívnym účinkom, ktoré môžu pomôcť pri boji s depresiou. Kanna obsahuje prírodné alkaloidy, medzi ktoré patrí najmä mesembrín, mesembrenón a mesembrenol. Tieto alkaloidy majú kľúčový vplyv na účinky tejto rastliny a pôsobia ako prírodné antidepresíva.

  • Zníženie úzkosti, stresu a nervozity: Vďaka svojim upokojujúcim účinkom môže kanna prispieť k pocitu pokoja a pomôcť lepšie zvládať stres aj úzkosť, alebo znížiť stav nervozity. Pozitívum je, že ide o prírodnú bylinu, čo znamená, že sa vyhýbame chemickým vedľajším účinkom.

  • Zvýšenie kognitívnej výkonnosti: Niektoré štúdie naznačujú, že kanna môže zlepšiť kognitívne funkcie, ako je pamäť a koncentrácia. Z skúseností používateľov sa dá povedať, že kanna môže pomôcť lepšie sa sústrediť a spracovávať informácie, čo môže byť v dnešnej dobe veľkým plusom.

Prečo je koncentrácia 10:1 najlepšia?

Koncentrácia 10:1 znamená, že extrakt je 10-krát koncentrovanejší než pôvodná rastlina, teda z desiatich gramov rastlinného materiálu sa získava jeden gram extraktu. Táto koncentrácia sa považuje za zlatú strednú cestu, pretože poskytuje vyvážený pomer účinnosti a bezpečnosti. Vyššie koncentrácie môžu byť príliš intenzívne a nižšie nemusia dosiahnuť požadované účinky. Koncentrácia 10:1 je dostatočne silná, aby fungovala, ale nie tak veľmi, aby spôsobila nepríjemné vedľajšie účinky. Je teda najlepšia, pretože si môžete užiť všetky výhody, ktoré kanna extrakt ponúka, a to bez obáv z nežiaducich účinkov.

Ako správne používať kanna extrakt?

Používanie extraktu z kanny môže byť jednoduché a príjemné, ak viete, ako na to. Prejdime si teda niekoľko tipov, ako začať a na čo si dať pozor.

Spôsob používania je rozhodujúci a je len na nás, ktorý spôsob nám najviac vyhovuje. Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete extrakt z kanny používať:

Orálne užívanie (prehĺtanie)

Najjednoduchšou metódou je vziať si malé množstvo priamo do úst, napríklad zmiešaním kanna extraktu s vodou alebo džúsom pre lepšiu chuť. Je vždy dobré začať s menšou dávkou a postupne ju zvyšovať, aby ste zistili, čo vám najviac vyhovuje a predišli nežiaducim účinkom.

Šňupanie

Táto metóda umožňuje rýchlejší nástup účinkov. Preto môže byť šňupanie sprevádzané intenzívnymi účinkami a je lepšie byť opatrný. Opakovanie je matkou múdrosti, a preto je vždy lepšie začínať menšími dávkami.

Čaj

Táto metóda sa vracia k tradičnému používaniu kanny a môže sa použiť aj extrakt z kanny. Je to celkom jednoduché, stačí zmiešať extrakt s horúcou vodou a potom ochutiť podľa potreby a chuti, napríklad použiť med alebo citrón. Táto metóda je relaxačná, čo nám môže priniesť dlhodobý pocit uvoľnenia.

Prášok

Okrem extraktu existuje aj jemný prášok, ktorý môžeme nazvať „mletá“ kanna. Prášok kanny sa dávkuje v rozmedzí 0,5 až 1 gram denne a môže sa zmiešať v menšej sklenici vody. Spočiatku sa za optimálnu dávku považuje 0,5 gramu, po ktorom možno postupne zvyšovať na základe vyššej tolerancie a skúsenosti používateľa. Táto metóda poskytne mierny euforický účinok a zároveň aj redukciu stresu a nervozity.

Stojí kanna extrakt za to?

Kanna extrakt je skvelou alternatívou k syntetickým liekom, pretože ide o prírodný produkt, ktorý prináša množstvo výhod pre naše telo a myseľ. Môže byť veľmi užitočný pre ľudí trpiacich miernou až strednou úzkosťou, stresom alebo pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoj náladu a uvoľniť sa. Odpoveď je teda áno, kanna extrakt určite stojí za vyskúšanie. Mnoho používateľov si kannu chváli a opisuje ako jemnú, ale účinnú pomoc pre psychické pohodu.

Späť do obchodu