Účinky extraktu Kanna: prehľad a vedecké zistenia

Kanna alebo Sceletium tortuosum je šťavnatá bylina pochádzajúca z Južnej Afriky. Je stálou tradíciou afrických domorodých kmeňov, bola súčasťou rituálov a slúžila najmä ako prírodný liek. Západnej civilizácii ju v prvej polovici 17. storočia predstavil holandský cestovateľ a obchodník Jan van Riebeeck. Tento objav viedol k jej ďalšiemu štúdiu a rozšíreniu poznatkov o tejto rastline nazývanej kanna.

Typy extraktov a ich účinok

Kanna obsahuje účinné látky nazývané alkaloidy. Dve hlavné účinné látky sú mesembrín a mesembrenón. Tieto alkaloidy majú niekoľko mechanizmov pôsobenia na náš nervový systém. Výsledné účinky extraktu z kanny závisia od množstva týchto alkaloidov.

Mesembrín

Mesembrín pôsobí predovšetkým ako silný SRI (inhibítor spätného vychytávania serotonínu). Ide o látky, ktoré pôsobia na podobnom princípe ako SSRI (selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu), ktoré sú považované za známejšie ako SRI. Táto látka teda zvyšuje množstvo sérotonínu v synapsách a pôsobí tak podobne ako súčasné antidepresíva. Serotonín je neurotransmiter, ktorý prenáša signály medzi nervami. Pri jeho nedostatku dochádza k zmenám nálady, depresii, prípadne k poruchám spánku alebo podráždenosti až agresivite. Serotonín je teda pre naše fungovanie kľúčový a jeho hladina ovplyvňuje našu myseľ.

Ďalším novým zistením je, že mesembrín stimuluje aktivitu proteínu VMAT2, ktorý podporuje nárast hladiny neurotransmiterov v synapsách, najmä dopamínu. To môže mať v kombinácii s ďalšími mechanizmami stimulačné a euforizujúce účinky. V zdravotníctve by tento účinok mohol mať potenciál na liečbu porúch charakterizovaných nedostatkom dopamínu, ako je Parkinsonova choroba alebo ADHD atď. VMAT2 podporuje štúdia uverejnená na webovej stránke Národnej lekárskej knižnice.

Mesembrenon

Masembrenón tiež pôsobí ako SRI, ale jeho primárnym účinkom je inhibítor enzýmu fosfodiesterázy 4. PDE4 je prítomná v imunitných a zápalových bunkách, takže má protizápalové účinky. Medzi ďalšie účinky patrí nootropný a neuroprotektívny účinok. Inhibítory PDE4 sa v súčasnosti skúmajú ako potenciálna liečba neurodegeneratívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba alebo dokonca skleróza multiplex.

Spoločným znakom týchto alkaloidov je, že pôsobia na endokanabinoidné receptory CB1, ktoré môžu ovplyvňovať úroveň bolesti. Výsledkom sú analgetické účinky kanny.

Typy extraktov

  • Extrakty s vyšším obsahom mezembrínu

Tento typ extraktu sa považuje za mimoriadne vhodný na rekreačné použitie. Vďaka svojim mechanizmom účinku (VMAT2 a SRI) napodobňujú účinky rekreačných psychoaktívnych látok. Vďaka svojim stimulačným vlastnostiam sú tieto extrakty vhodné aj na liečbu neurotických stavov charakterizovaných celkovým poklesom organizmu, napr. depresie, nedostatok motivácie atď.

  • Extrakty s vyšším obsahom mesembrenónu

Tento typ extraktu by bol zase užitočnejší na terapeutické použitie. Keďže je viac relaxačný, je vhodný na liečbu neurotických porúch spôsobených stresom, úzkosťou, záchvatmi paniky atď. Mesembrín by mohol mať aj tento antidepresívny účinok, ale vzhľadom na svoje stimulačné účinky by mohol u citlivejších jedincov alebo pri nadmernom dávkovaní zhoršiť priebeh týchto neuróz. V zdravotníctve sa na potenciálnu liečbu neurodegeneratívnych porúch využívajú extrakty bohaté na mesembrén vďaka PDE4. Štúdia v roku 2022 poskytla nové dôkazy o terapeutickom potenciáli.

Účinky extraktu z kanny

Kanna africká je fascinujúca rastlina, ktorá nám môže priniesť mnoho výhod. Existuje niekoľko foriem tejto byliny a extrakt je jednou z nich. Extrakt z kanny má značnú silu a je veľmi obľúbený pre svoje intenzívne účinky:

  • Kognitívna podpora: Niektoré štúdie naznačujú, že kanna môže zlepšovať kognitívne funkcie, napríklad pamäť a koncentráciu. V štúdii zameranej na liečbu úzkosti, depresie a kognitívnych porúch sa objavujú ďalšie klinické dôkazy o tejto rastline.

  • Stimulant: Hoci kanna poskytuje stimulačné účinky, nie je to droga v tradičnom zmysle slova. Nevyvoláva závislosť ani halucinácie a možno ju považovať za bezpečnú a šetrnú alternatívu niektorých farmaceutických výrobkov.

  • Zlepšenie nálady: Jednou z hlavných výhod konope je jej pozitívny vplyv na našu náladu. Kanna vo všeobecnosti účinne zlepšuje náš celkový duševný stav a poskytuje nám pocit pohody vďaka svojim antidepresívnym účinkom, ktoré nám môžu pomôcť v boji proti depresii.

  • Zníženie stresu, úzkosti a nervozity: vďaka svojim upokojujúcim účinkom nám môže kanna priniesť aj pokoj v duši a lepšie zvládnuť stres a úzkosť. Je však dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie, aby sme sa vyhli možným vedľajším účinkom, ktoré by mohli mať opačný efekt.

 

 

Odkazy:

Späť do obchodu