Spirulina a 5 tipov, ako ju začať užívať

Spirulina je modro-zelená mikrořasa, ktorá je často označovaná ako superpotravina vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu. Tu je 5 hlavných dôvodov, prečo začať užívať spirulinu.

Prírodná sila spiruliny

Spirulina je cyanobaktéria známa svojím charakteristickým spirálovým tvarom, podľa ktorého dostala aj svoje meno. Ide o prospešnú sinicu a vodnú baktériu, ktorú možno nájsť v mnohých doplnkoch stravy. Patrí k alternatívnym prírodným spôsobom boja proti rôznym ochoreniam a zlepšovaniu našej komplexnej stravy.

Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali užívať túto fascinujúcu superpotravinu:

1. Nutričná bomba

Spirulina je doslova nabitá živinami. Táto superpotravina obsahuje:

  • Bielkoviny: Asi 60-70 % spiruliny tvorí bielkovina, vrátane esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre telo potrebné a nemôže ich samo vyrobiť. Ak hľadáte prírodnú alternatívu k proteínovým nápojom alebo jednoducho chcete doplniť bielkoviny, spirulina môže byť správnym riešením.

  • Vitamíny a minerály: Spirulina je navyše bohatá na vitamíny B12, A, C, E a minerály ako železo, horčík a draslík. Tieto živiny sú kľúčové pre energiu, zdravie krvi a mnohé ďalšie telesné funkcie.

  • Antioxidanty: Spirulina obsahuje aj fykocyanín, farbivo, ktoré jej dodáva tmavomodrú farbu a poskytuje protizápalové a antioxidačné účinky.

  • Ďalej spirulina obsahuje beta-karotén a GLA (kyselinu gama-linolenovú), ktorá patrí medzi esenciálne mastné kyseliny omega-6 a nachádza sa aj napr. v materskom mlieku.

Vďaka svojmu zloženiu sa spirulina stáva zaujímavým doplnkom stravy pre vegánov a vegetariánov, ktorí hľadajú prirodzené zdroje dôležitých živín.

2. Energia a vitalita

Ak sa cítite unavení alebo potrebujete zvýšiť svoju energiu, spirulina môže byť správnym krokom, ako to dosiahnuť. Vďaka vysokej obsahu bielkovín a živín môže spirulina zlepšiť vašu energiu a jednoducho vám pomôcť cítiť sa lepšie. Spirulina je obľúbená medzi športovcami aj ľuďmi s náročným životným štýlom, pretože pomáha zlepšiť výkon a rýchlejšiu regeneráciu.

3. Podpora imunitného systému

Okrem energie môže spirulina tiež posilniť imunitný systém. Obsahuje látky s protizápalovými vlastnosťami, čo znamená, že môže pomôcť lepšie odolávať infekciám a udržiavať dlhodobé zdravie.

4. Zdravie srdca

Bolo zistené, že spirulina obsahuje fykocyanín, pigment, ktorý znižuje krvný tlak. Spirulina tiež znižuje hladinu cholesterolu. Pravidelné užívanie spiruliny môže znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu.

5. Detoxikácia a chudnutie

Spirulina je skvelý spôsob, ako detoxikovať telo a zlepšiť trávenie. Je bohatá na chlorofyl, ktorý pomáha vylučovať toxíny z tela a podporuje zdravie čriev. Na rozdiel od chlorelly je spirulina ľahko stráviteľná superpotravina. Navyše, spirulina je nízkokalorická a pomáha znižovať chuť do jedla. Užívaniu spiruliny môže pomôcť udržať vaše stravovacie návyky pod kontrolou a niektoré štúdie dokonca spomínajú jej účinky na chudnutie. Vďaka tomu, že spirulina obsahuje množstvo dôležitých živín a je nízkokalorická, môže pomôcť dosiahnuť tzv. kalorický deficit a zároveň zabezpečiť dostatok potrebných látok.

Ako ju užívať?

  • Začnite pomaly: Ak je spirulina novinkou pre vaše telo, odporúča sa začať s malou dávkou, napr. 1 až 2 gramy denne. Postupne a prirodzene môžete dávku zvýšiť na 3 až 5 gramov denne.

  • Formy užívania: Spirulinu môžete užívať vo forme tabliet, prášku alebo kapsúl. Môžete si vybrať metódu, ktorá vám najviac vyhovuje, každá má svoje výhody a nevýhody. Napríklad, pomocou prášku môžete spirulinu pridať do smoothie alebo rôznych receptov.

Malý Zázrak pre Veľké Zmeny

Každá dávka spiruliny obsahuje nielen bohatú históriu, ale aj vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre naše telo. Spirulina je ako tajný recept na zdravie v jednej lyžičke. Vďaka vysokej obsahu živín, schopnosti posilniť imunitu, podpore srdca a detoxikácii je spirulina skvelým doplnkom pre každého, kto chce byť v najlepšej forme.

Späť do obchodu