Prečo naše telo potrebuje elektrolyty a ako ich doplniť?

Elektrolyty – počúvame o nich stále, ale vieme vôbec, čo to vlastne je a prečo sú pre naše telo také dôležité? Často máme pocit, že sa o ne musíme starať len pri športe alebo veľkej námahe, ale pravda je, že elektrolyty hrajú kľúčovú úlohu každý deň. Ak ich máme málo, naše telo nám to rýchlo ukáže únavou, kŕčmi alebo dehydratáciou. Ako teda zabezpečiť, aby nám nechýbali? A ako spoznať, že je čas ich doplniť? Pokračujte v čítaní a zistíte, prečo sú elektrolyty základným stavebným kameňom nášho zdravia.

Čo sú elektrolyty a prečo sú dôležité?

Elektrolyty sú v podstate minerály v tele, ktoré majú elektrický náboj. Medzi hlavné elektrolyty patrí horčík, sodík, vápnik, draslík, chloridy a fosfor. Každá z týchto látok má v tele špecifickú funkciu a je pre telo nevyhnutná. Je dôležité, aby nielen boli v tele, ale aby aj správne fungovali, a to spôsobuje hlavne ich pomer. V minulosti sa hovorilo, že elektrolyty a minerály sú dôležité len pre športovcov, ale pravdou je, že elektrolyty a minerály potrebujeme všetci.

Naše telo je tvorené až zo 60 % vodou a elektrolyty sa vyskytujú v celom našom tele. Elektrolyty sa nachádzajú v krvi, tekutinách aj v bunkách a okolo nich.

Prečo názov elektrolyty?

Tento názov si tieto minerály zaslúžili tým, že sú zodpovedné za prenos elektrických impulzov medzi bunkami. Zjednodušene ide o minerály, ktoré majú vo vode buď kladný alebo záporný elektrický náboj. Elektrolyty sú pre naše telo nevyhnutné, pretože nám pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi tekutinami vnútri aj mimo buniek a tiež sa podieľajú na regulácii nervovej a svalovej funkcie, hydratácii aj krvnom tlaku.

Ako doplniť elektrolyty?

Najjednoduchší a zároveň najprirodzenejší spôsob, ako doplniť elektrolyty, je z potravín. Potraviny bohaté na elektrolyty zahŕňajú banány, ktoré sú bohaté hlavne na draslík. Medzi ne patria aj špenát, jogurt, avokádo, kokosová voda a slané jedlá, ako sú orechy alebo syry. Kokosová voda je skvelý prírodný zdroj elektrolytov, ktorý môže rýchlo nahradiť straty po intenzívnom cvičení.

Ďalšou možnosťou sú doplnky stravy alebo športové nápoje, ktoré obsahujú zmes elektrolytov a cukrov. Tieto nápoje sú navrhnuté tak, aby rýchlo nahradili elektrolyty stratené potom počas dlhotrvajúcej fyzickej aktivity, čo môže byť užitočné pri maratóne alebo iných náročných športoch. Je však dôležité vybrať si tie, ktoré neobsahujú príliš veľa pridaného cukru.

Kedy je potrebné elektrolyty doplniť?

Nie každý potrebuje každý deň extra dávku elektrolytov, ale sú situácie, kedy ich doplnenie dáva zmysel. Napríklad, ak sa venujete intenzívnemu tréningu, strávite dlhý deň na slnku alebo ste chorí a trpíte hnačkou či zvracaním, vaše telo môže stratiť veľké množstvo elektrolytov. V takýchto prípadoch môže byť doplnenie elektrolytov kľúčové pre rýchlejšie zotavenie a návrat do bežného stavu.

Príznaky a dôsledky nedostatku elektrolytov

To, že máme nedostatok elektrolytov, si na začiatku nemusíme vôbec uvedomiť. Príznaky sa začnú prejavovať až časom. Záleží tiež na tom, o koľko elektrolytov v organizme prídeme. Najčastejšie príznaky nedostatku elektrolytov sú únava, svalové kŕče, bolesti hlavy a závraty. Vo väčšine prípadov alebo takmer vždy je nedostatok elektrolytov spojený s dehydratáciou. Okrem príznakov existujú aj dôsledky, ktoré kvôli nedostatku elektrolytov môžu nastať:

  • Srdcové problémy: Pri väčšej strate elektrolytov môže dochádzať k poruchám srdcového rytmu. Nepravidelný srdcový rytmus a ďalšie srdcové problémy môžu vyústiť do vážnejších zdravotných problémov, ak sa nedostatok elektrolytov nerieši.

  • Zlý výkon a regenerácia svalov: Nedostatočné množstvo elektrolytov v tele môže viesť k zníženému svalovému výkonu a tiež pomalšej regenerácii svalov.

  • Poruchy hydratácie: Ako už bolo spomenuté, dehydratácia, ktorá je spôsobená nedostatkom elektrolytov, môže zhoršiť schopnosť tela regulovať teplotu. To môže byť obzvlášť nebezpečné počas fyzickej aktivity alebo vo väčšej horúčave.

  • Dlhodobé zdravotné problémy: Vo všeobecnosti platí, že ak bude nedostatok elektrolytov pretrvávať, môže prispieť k vzniku chronických zdravotných komplikácií, napr. ochorenie obličiek.

Pamätajte, že rovnako ako pri všetkom, aj tu platí pravidlo zlatej strednej cesty. Príliš veľa elektrolytov môže byť škodlivé, rovnako ako ich nedostatok. Napríklad nadbytok sodíka môže viesť k vysokému krvnému tlaku a ďalším zdravotným komplikáciám.

Späť do obchodu