Mýty a fakty o užívaní Ashwagandhy

Ashwagandha, často označovaná ako „indický ženšen“ alebo „životabudič“, je jednou z najznámejších bylín v ajurvédskej medicíne. Jej popularita v posledných rokoch výrazne vzrástla, a to nielen vďaka jej potenciálnym zdravotným prínosom, ale aj vďaka rôznym mýtom a nejasnostiam, ktoré ju obklopujú. Poďme sa pozrieť na niektoré z najčastejších mýtov a faktov, ktoré s užívaním Ashwagandhy súvisia.

Úvod do ashwagandhy

Ashwagandha neboli Withania somnifera je bylina, ktorá má liečivé účinky a dlhodobo sa používa v tradičnej ájurvédskej medicíne. Táto bylina pochádza z Indie a strednej Ázie. To, čo je na tejto byline najviac jedinečné, sú jej korene, ktoré sa používajú na výrobu liekov a doplnkov stravy.

Účinky Ashwagandhy

  1. Zníženie stresu a úzkosti: Ashwagandha je známa pre svoje schopnosti, ktoré pomáhajú znižovať hladinu stresu a úzkosti. Týmto účinkom sa stala populárna najmä medzi študentmi, ktorí si chcú v priebehu štúdia dopriať viac pokoja a menej stresu. Nemusí byť len výhodou študentov, ale všetkých, na ktorých dopadá tlak po náročnom dni. Štúdie ukazujú, že môže pomôcť znižiť hladiny kortizolu, čo je hormon stresu.

  2. Zlepšenie duševnej pohody: Mnoho užívateľov, ktorí ashwagandhu vyskúšali, si všimli lepšie sústredenie a jasnosť myslenia, čo môže byť prospešné pre každodenný život.

  3. Podpora imunitného systému: Začína jeseň alias najčastejšie obdobie chrípok a zvlášť rýmy. Je na mieste dopriať svojmu telu to, čo potrebuje. Ashwagandha obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čím sa telo chráni pred chorobami a podporuje tak zdravý imunitný systém.

  4. Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Niektoré štúdie naznačujú, že ashwagandha môže viesť k lepšiemu fyzickému výkonu a zlepšiť svalovú silu. Vďaka tomu je aj táto bylina obľúbená medzi športovcami a ľuďmi, ktorí sa venujú fitness.

  5. Podpora hormonálnej rovnováhy: Ashwagandha môže pomôcť udržiavať zdravú hladinu hormónov, vrátane testosterónu. Hormonálna rovnováha je dôležitá, ako pre ženy, tak aj pre mužov.

Ashwagandha: Odhalenie pravdy za mýtmi a faktami

Keď už sme sa ľahko zoznámili s ashwagandhou, tak si poďme povedať pravdu a vyvrátiť či naopak potvrdiť rôzne mýty o jej užívaní.

„Ashwagandha je iba pre ženy“

Jedným z najrozšírenejších mýtov je, že Ashwagandha je vhodná iba pre ženy, pretože sa často propaguje ako prostriedok na ukľudnenie a zvládanie stresu. Skutočnosť je taká, že Ashwagandha môže priniesť výhody ako ženám, tak mužom. U mužov môže podporovať zdravú hladinu testosterónu a zlepšovať sexuálne zdravie, čo ju činí užitočnou bylinou pre obe pohlavia.

„Ashwagandha je psychoaktívna“

Niektorí ľudia sa domnievajú, že užívanie Ashwagandhy môže spôsobiť „psychoaktívne“ efekty, čo však nie je pravda. Ashwagandha má adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že pomáha telu lepšie sa vyrovnávať so stresom, aniž by vyvolávala euforické alebo omamné stavy. Namiesto toho môže pomôcť ukľudniť myseľ a podporiť sústredenie.

„Všetky formy Ashwagandhy sú rovnaké“

Trh je rozmanitý a existuje mnoho rôznych foriem Ashwagandhy – od práškov, kapsúl, po tinktúry. Je dôležité vyberať kvalitné produkty, ktoré obsahujú štandardizovaný extrakt s vysokým obsahom účinných látok. Nie všetky výrobky na trhu sú rovnako účinné, a preto je dobré venovať pozornosť pôvodu a výrobcovi.

„Užívanie Ashwagandhy má dlhú históriu“

Áno! Ashwagandha je súčasťou ajurvédskej medicíny po tisíce rokov. Jej účinky boli overené generáciami a dnes je široko uznávaná aj modernou vedou. Mnoho štúdií podporuje tradičné tvrdenia o jej zdravotných prínosoch, čo z nej robí cenný doplnok zdravého životného štýlu.

„Ashwagandha môže pomôcť s úzkosťou a stresom“

Posledný mýtus či fakt sa pohybuje okolo boja proti stresu a úzkosti. Možno sme si už napovedali v úvode, či je to pravda či nie. To, že ashwagandha môže pomôcť s úzkosťou a stresom je fakt! Jedná sa o najviac preukázaný prínos ashwagandhy.

„Ashwagandha má vplyv na emócie“

Ďalším mýtom je, že Ashwagandha môže ovplyvniť emócie užívateľov. Niektorí ľudia sa domnievajú, že užívanie tejto byliny môže vyvolať silné emocionálne reakcie. V minulosti sa dokonca hovorilo o tom, že ashwagandha môže spôsobiť horší prejav emócií a utlmiť tak citové reakcie človeka. Skutočnosť je však taká, že Ashwagandha pomáha stabilizovať náladu a ukľudniť myseľ, čo môže viesť k lepšej emočnej rovnováhe. To z nej robí užitočný doplnok pre tých, ktorí sa potýkajú s výkyvmi nálad.

Späť do obchodu