Je kratom na Slovensku legálny? Pravidlá a obmedzenia pre tento rok

Je kratom na Slovensku legálny? Ak plánujete jeho nákup alebo držbu, mali by ste si najprv overiť aktuálne zákony. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, ako je kratom klasifikovaný na Slovensku, aké právne dôsledky môžu hroziť a ako sa legislatíva v porovnaní s inými európskymi krajinami líši.

kratom (4)

Stručná odpoveď:

Nie, kratom je na Slovensku zakázaný a jeho predaj, držba a distribúcia sú trestné. Slovensko klasifikovalo kratom v roku 2021 ako údajne nebezpečnú látku a jeho porušenie môže viesť k pokutám alebo trestnému stíhaniu. 

Hoci takýchto prípadov za posledné roky nebolo veľa, neodporúča sa riskovať. Je dôležité sledovať aktuálne právne predpisy, ktoré sa môžu kedykoľvek zmeniť. Zaujímavé je, že napríklad v Českej republike je predaj kratomu legálny s malými obmedzeniami..

Legalita kratomu na Slovensku

Na Slovensku je kratom teraz (jeseň 2024) zaradený medzi zakázané látky podľa zákona č. 139/1998 Z. z. Tento zákon sa zaoberá omamnými a psychotropnými látkami a prípravkami a kratom bol zaradený na zoznam týchto nebezpečných látok v roku 2021. Tým je kratom, vrátane jeho rôznych foriem (prášok, tablety, kapsuly a iné výrobky), zakázaný na predaj, držbu, distribúciu a dovoz.

Ak niekto na Slovensku vlastní kratom alebo sa ho pokúša predávať, hrozia mu právne dôsledky. Tie môžu zahŕňať pokuty, ale v závažnejších prípadoch aj trestné stíhanie. Zákon je teda pomerne prísny a jeho porušenie môže mať vážne následky.

Je zaujímavé, že legálnosť kratomu v Európe nie je vôbec jednotná. Niektoré krajiny, ako napríklad Poľsko a Bulharsko, majú podobné zákony, zatiaľ čo iné, ako napríklad Česká republika a Nemecko, povoľujú jeho predaj alebo držbu v určitých medziach. 

Pred cestou alebo nákupom kratomu je preto dôležité overiť si platnú legislatívu v konkrétnej krajine. Ideálnymi zdrojmi sú vládne webové stránky alebo miestne úrady, ktoré majú najaktuálnejšie informácie.

Zákaz kratomu na Slovensku je súčasťou širšieho úsilia o reguláciu látok, ktoré údajne môžu ovplyvniť ľudskú psychiku. Kratom bol pridaný na zoznam nebezpečných látok, ktoré sa v tejto krajine nesmú používať.

kratom (5)

Tresty za porušenie zákona o kratome

Porušenie zákona v súvislosti s držbou alebo predajom kratomu môže mať pomerne vážne následky. Na Slovensku je kratom klasifikovaný ako zakázaná látka, čo znamená, že jeho predaj, distribúcia alebo dokonca držanie môžu viesť k pokutám či trestnému stíhaniu. 

Trest za kratom na Slovensku sa líši v závislosti od množstva látky, ktorú máš pri sebe. V menších prípadoch môže ísť o priestupok a pokutu, no pri väčších množstvách môže dôjsť až k trestnému stíhaniu, ktoré môže viesť aj k odňatiu slobody. 

Najväčšie tresty by však pravdepodobne padli za prípadné otvorenie kamenného obchodu s kratomom, čo by napadlo naozaj úplného blázna. Preto si treba dávať pozor, ak ide o kratom na Slovensku.

Ako často k tomu dochádza?

Aj keď je kratom na Slovensku zakázaný, v priebehu tých niekoľkých rokov nebolo hlásených mnoho prípadov, kde by polícia udelila vysoké pokuty alebo tresty. 

Zákazníci však musia byť opatrní, pretože trest za kratom môže prísť najmä vtedy, keď sa človek dostane do kontaktu s veľkým množstvom látky (ale samozrejme nielen vtedy). Preto je vždy dobré byť informovaný a riadiť sa aktuálnymi predpismi, aj keď je počet zaznamenaných prípadov nízky.

Existujú výnimky?

Momentálne na Slovensku nie sú stanovené žiadne výnimky na užívanie kratomu, ani v terapeutických prípadoch. Diskusie o jeho možnom lekárskom využití sa síce vedú, ale zatiaľ bez konkrétnych výsledkov. Niektoré krajiny už začali skúmať možnosti používania kratomu pod lekárskym dohľadom, čo by mohlo byť riešením aj pre ľudí na Slovensku. 

Do tej doby je však lepšie hľadať iné legálne alternatívy, napríklad silnú kávu alebo iné energetické produkty, alebo pátrať po príbuzných organických produktoch, aby ste mali pokoj na duši. 

Najlepšie legálne alternatívy kratomu

Legálne alternatívy kratomu na Slovensku sú zaujímavou možnosťou pre tých, ktorí hľadajú podobné produkty, ale chcú sa vyhnúť právnym problémom. Kratom neboli Mitrygyna Speciosa patrí do čeľade machovité (Rubiaceae). 

Dve najznámejšie legálne alternatívy sú Mitragyna hirsuta a Mitragyna javanica.

Mitragyna hirsuta

Mitragyna hirsuta pochádza najmä z Thajska. Tieto stromy sú trochu podobné kratomu. Podobne ako kratom obsahuje alkaloidy, ktoré ovplyvňujú ľudský nervový systém, ale v inom pomere. To znamená, že účinky môžu byť miernejšie, ale stále poskytujú určitú stimuláciu a uvoľnenie. Mitragyna hirsuta je medzi užívateľmi obľúbená práve preto, že je miernejšia a zároveň legálna.

Mitragyna javanica

Ďalšou populárnou alternatívou je Mitragyna javanica, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie, najmä z Thajska. Túto rastlinu niektorí považujú za menej účinnú ako Mitragyna hirsuta, ale poskytuje mierne uvoľňujúce účinky a niektorým užívateľom zvyšuje koncentráciu. Rovnako ako v prípade Mitragyna hirsuta sú účinky slabšie ako v prípade kratomu kvôli odlišnému zloženiu alkaloidov, čo môže byť výhodou pre tých, ktorí hľadajú jemnejšiu alternatívu. V konečnom dôsledku však záleží na jednotlivcovi, pre niektorých môže byť silnejší. 

 

Upozornenie: Toto je len informačný text podľa aktuálnych (pozri dátum pod nadpisom) informácií na internete a nikoho nenabádame, aby kupoval, predával alebo používal kratom.

Späť do obchodu