História a tradičné využitie kanny - od pôvodných kultúr po súčasnosť

Kanna alebo Sceletium tortuosum je šťavnatá bylina, ktorá sa bežne označuje ako psychoaktívna látka. Tento sukulent kvitne v jarných a letných mesiacoch, keď kvitnú malé biele alebo žlté kvety. Dorastá do výšky 30 cm a jeho listy pokryté jemnými chĺpkami sú svetlozelené až sivé. Kanna má plytký koreňový systém, ktorý jej umožňuje rýchlo absorbovať a ukladať vodu. Vďaka tomu je rastlina schopná prežiť aj v extrémnych podmienkach.

Pôvod a história plechovky

História kanny siaha do Južnej Afriky, kde ju domorodé kmene používali po stáročia. Tu má dôležité miesto v histórii a tradícii týchto miestnych kmeňov, ktorých obyvatelia žijú v Južnej Afrike dodnes. Bola súčasťou rituálov a slúžila najmä ako prírodný liek. Títo miestni ľudia ju používali nielen pre jej upokojujúce a antidepresívne účinky, ale aj na posilnenie sociálnej súdržnosti a spolupatričnosti, napríklad pri spoločných podujatiach a stretnutiach.

Pokiaľ ide o históriu, prvá zmienka o kanne bola zaznamenaná v prvej polovici 17. storočia, keď holandský obchodník a cestovateľ Jan van Riebeeck cestoval po Afrike. Všimol si, že miestni obyvatelia často niečo žujú a že v kmeňoch vládne pozitívna a uvoľnená atmosféra. Tento objav potom viedol k štúdiu a šíreniu poznatkov o tejto jedinečnej rastline a západná civilizácia sa o kanne dozvedela.

V súčasnosti väčšina kanny, ktorá sa stále komerčne pestuje, pochádza z Južnej Afriky. Je to spôsobené miestnym podnebím, ktoré je pre túto bylinu jedinečné a ideálne, pretože sa jej nikde inde nedarí.

Účinky

Jedným z hlavných účinkov kanny je schopnosť zlepšovať náladu. Hlavnými alkaloidmi v kanne sú najmä mesembrín, mesembrenón a mesembrenol, ktoré majú hlavný vplyv na účinky tejto rastliny a pôsobia ako prírodné antidepresíva. V dôsledku toho nám konope môže poskytnúť účinky, ako napr:

  • Povzbudenie nálady: tento účinok je jednou z hlavných výhod, ktoré môže rýchlovarná kanvica priniesť. V súvislosti s tým nám táto bylina pomáha zlepšiť aj náš celkový duševný stav a môže nám pomôcť aj v boji proti depresii.
  • Zníženie úzkosti a stresu: užívanie tejto rastliny môže pomôcť znížiť stres, nervozitu a pocity úzkosti. To má následne priaznivý vplyv na našu duševnú rovnováhu.
  • Sociálne uvoľnenie: Zo skúseností užívateľov je dokázané, že užívanie kanny môže znížiť sociálne zábrany a tí, ktorí bylinu užívajú, sú otvorenejší komunikácii a tiež uvoľnenejší.

Môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky?

Kanna sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú bylinu, avšak ako každý prírodný produkt môže mať vedľajšie účinky, najmä ak sa nedodržiava odporúčané dávkovanie. Pri vyšších dávkach sa môžu vyskytnúť tráviace problémy, ako je vracanie alebo hnačka. Okrem toho sa môžeme stretnúť aj s opačným účinkom kanny, a to s únavou. Pred užívaním kanabisu je dobré zistiť si spoločné účinky pri kombinácii kanabisu s iným liekom alebo látkou, ktorú pravidelne užívate. Takto sa môžete vyhnúť možným rizikám a nežiaducim interakciám.

Tradičné verzus moderné užívanie konope

Konope v rôznych formách poskytuje flexibilné možnosti a spôsoby užívania podľa individuálnych potrieb a preferencií. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a byť si vedomý účinkov tejto rastliny. Je dôležité si uvedomiť, že pri nesprávnom dávkovaní sa môžu vyskytnúť niektoré nepríjemné vedľajšie účinky.

Tradičné použitie

  • Žuvanie

Ako už bolo spomenuté, kannu používali pôvodné africké kmene. Pôvodnými kmeňmi boli napríklad San (Křováci) a Khoikhoi (Hottentoti). Tieto kmene sušili listy a korene kanny a potom tieto časti rastliny žuli, aby získali účinky. Toto sa používalo najmä pri love alebo na dlhých cestách, pretože kanna má povzbudzujúce účinky, pomáha zvyšovať výdrž a znižovať únavu.

  • Šnupanie a fajčenie

Okrem žuvania bolo obľúbené aj šnupanie sušených a mletých listov kanny, podobne ako pri tabaku. Tento spôsob užívania napomáhal rýchlejšiemu nástupu účinkov. V niektorých prípadoch sa kanna aj fajčila a tento spôsob tiež zabezpečoval rýchly nástup účinkov, čo bolo užitočné pri rituáloch a liečebných praktikách.

Moderné spôsoby použitia

  • Prášok

Ide o jemný prášok a možno ho označiť ako mletú kannu. Prášok sa dávkuje v rozmedzí 0,5 až 1 gramu denne a možno ho rozmiešať v malom pohári vody. Skúsenejší užívatelia môžu dávkovať 1 gram, ale za optimálnu dávku sa považuje 0,5 gramu. Tento spôsob nám prinesie mierny euforický účinok, ale aj zníženie stresu a nervozity.

  • Čaj

Čaj sa vyrába z rozdrveného konope, ktoré sa môže dávkovať podobne ako prášok, t. j. 0,5 až 1 gram denne. Rozdrvená rastlina sa nasype do horúcej vody, uvarí sa a potom sa precedí. Aj týmto spôsobom užívania sa dosahujú podobné účinky ako pri mletej konope. Ide o jemné účinky, ktoré nám môžu priniesť dlhodobý pocit uvoľnenia.

  • Výťažok

V prípade extraktu sa dávkovanie líši a vhodná dávka by na začiatok nemala byť väčšia ako 0,3 gramu. Postupne, po dlhšej dobe užívania, možno dávku zvýšiť na maximálne 1 gram denne. Príprava je jednoduchá, dávka extraktu sa rozmieša vo vode a potom sa ihneď vypije. Vďaka tejto metóde je možné zmierniť stres a užiť si euforický účinok spolu so zvýšením energie.

Späť do obchodu