Čo robí biely kratom?

Biely kratom patrí k jednej z mnohých odrôd kratomu, ktorý pochádza z tropického stromu Mitragyna speciosa. Tento druh, rovnako ako ostatní, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Čím sa teda líšia? Už podľa názvu možno spoznať, že sa biely kratom vyznačuje svojou odlišnou farbou, jeho listy totiž obsahujú biele žilky, a to má za následok aj rozdielne účinky.

Prírodná alternatíva kávy

Biely krat môže pôsobiť pokojne, ale opak je však pravdou. Biely kratom sa zberá z listov v ich najmladšej fáze. Tieto listy sú svetlozelené, a práve kvôli tomuto načasovaniu pri žatve najživších listov, sú jeho účinky silne energetické. Žily a stonky listov kratomu prechádzajú s vekom premenou a prechádzajú z bielej farby až do tmavočerveného odtieňa. Zmena nie je ale len vizuálna, ale líši sa aj obsahom alkaloidov, najmä sa zvyšuje hladina 7-hydromxymitragynínu a klesá koncentrácia mitragynínu. Keďže je biely kratom zozbieraný vo svojej najmladšej fáze, prevažuje mitragynín a vďaka jeho dominancii v kmeňoch kratomu bielej žily, má svoje unikátne účinky.

Účinky bieleho kratómu

Biely kráter má zo všetkých odrôd a farieb najsilnejšie energetické účinky a vďaka tomu má obrovskú obľubu medzi športovcami a tiež medzi ľuďmi, ktorí sa potrebujú sústrediť na dlhú a zároveň náročnú prácu.

Medzi hlavné účinky patria:

  • Povzbudenie a energia: Biely krat môžeme vnímať ako prírodný energetický nápoj, ktorý nám môže pomôcť zostať aktívny a bdelý po celý deň. Toto môže byť obrovským benefitom pre športovcov, ale aj napríklad pre študentov pri náročnom štúdiu.

  • Zlepšenie nálady a motivácie: Mimo prívalu energie nám biely krat môže priniesť aj jemnú eufóriu. Mnoho užívateľov zo svojich skúseností uvádza, že sa im po užívaní bieleho kratomu zdvihla nálada a zároveň zaznamenali aj mierny pocit eufórie. Tento účinok môže byť zaujímavý a tiež prínosom pre ľudí, ktorí trpia depresiou a tiež nedostatkom motivácie.

  • Zvýšenie koncentrácie: Biely kratom je tiež známy tým, že zlepšuje schopnosť sústredenia a mentálnu jasnosť. Ak sa teda potrebujete naplno sústrediť, tak by biely kratom mohol byť skvelým pomocníkom.

  • Úľava od bolesti: Aj keď sa biely kratom nepovažuje za najsilnejšieho pomocníka pri úľave od bolesti ako tomu je napríklad pri červenom kratóme, tak nám stále dokáže poskytnúť miernu úľavu od bolesti. Najmä ak ide o chronickú bolesť alebo pri bolestiach svalov po náročnom dni.

Ako funguje?

Účinky bieleho kratomu závisia od zvolenej odrody, a predovšetkým od dávkovania, podobne ako pri iných druhoch kratómu. Nižšie dávky nás dokážu povzbudiť a nakopnúť pomocou energie, ktorú nám biely krat dodá. Vyššie dávky môžu ale pôsobiť opačne a účinky pri vyšších dávkach sú skôr upokojujúce až sedatívne.

  • Nízka až stredná dávka do 5 gramov má stimulačné účinky, podobne ako pri kofeíne. Používatelia pociťujú viac energie, tiež sa viac sústredia a majú lepšiu náladu

  • Vyššia dávka, t. j. 5 až 10 gramov poskytuje, ako už bolo povedané, sedatívne účinky, ktoré sú podobné opiátom. Užívatelia sa cítia uvoľnene, pretože zmierňuje pocit bolesti.

  • Veľmi vysoká dávka nad 10 gramov sa považuje za nebezpečnú a môže spôsobiť halucinácie, kŕče a ďalšie vedľajšie účinky.

Preto je dôležité, aby ste pri určovaní dávky venovali pozornosť a dodržiavali odporúčané dávkovanie. Dôležitá rada znie tak, že je najlepšie začínať na nižších dávkach a postupne zvyšovať podľa potreby a vašej tolerancie. Takto najlepšie zistíte, aká dávka vám najlepšie bude vyhovovať, a predovšetkým sa čo najviac vyhnete nežiaducim účinkom, pri ktorých platí, že čím väčšia dávka, tým väčšia pravdepodobnosť výskytu vedľajších účinkov.

Okrem uvedených účinkov sa môžu vyskytnúť aj nasledujúce vedľajšie účinky:

  • Sucho v ústach

  • Nevoľnosť a vracanie

  • Bolesť hlavy

  • Závraty a ospalosť

  • Nervozita a úzkosť

  • Zníženie chuti do jedla

Pri dlhodobom a pravidelnom užívaní bieleho kratómu hrozí aj riziko vzniku závislosti spojenej s abstinenčnými príznakmi. Dlhodobé užívanie bieleho kratomu má navyše vplyv na kognitívne funkcie, ako je zhoršenie pamäte a koncentrácie.

Druhy bieleho kratómu

  • Thai kratom – Thajský kratom, ako už prezrádza názov, pochádza z Thajska a poskytuje silné stimulačné účinky. Je populárny kvôli účinkom, ktoré zlepšujú náladu a prinášajú energiu.

  • Bali kratom – Táto odroda bieleho kratomu sa vyskytuje v Bali a Indonézii. Dokáže pomôcť pri úľave od bolesti a zároveň zvýšiť relaxáciu.

  • Maeng Da kratom – Pôvodne pochádza z Thajska, ale teraz sa pestuje aj v iných oblastiach. Kratom Maeng Da sa považuje za najsilnejší druh kratomu kvôli svojim výrazným stimulačným účinkom.

Medzi ďalšie druhy bieleho kratomu patria aj: Malay kratom (malajský kratom) a Indo kratom (indonézsky kratom).

Záver

Pred použitím bieleho kratomu je dôležité si uvedomiť, ako jeho benefity, tak aj vedľajšie účinky, a dbať preto na opatrnosť pri dávkovaní. Ide o prírodný spôsob, ako zvýšiť energiu a zároveň zlepšiť náladu. Biely krat môže byť účinný a bezpečný, ak sa riadite základnými pravidlami a v súvislosti s tým ste opatrní a informovaní.

Späť do obchodu