Čo mi urobí kratom?

Kratom je rastlina pochádzajúca zo stromu Mitragyna speciosa, ktorý je pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Kratom sa stáva v poslednom čase viac obľúbenou prírodnou alternatívou, ktorá nám môže priniesť rad zaujímavých a unikátnych účinkov. Čo sa teda od kratomu dá očakávať a existujú aj nejaké riziká?

Trochu teórie na začiatok

Kratom sa získava z listov už spomínaného stromu Mitragyna speciosa. Práve tieto listy obsahujú aktívne alkaloidy. Medzi dve najaktívnejšie zlúčeniny, ktoré sa v kratóme nachádzajú, mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Tieto alkaloidy môžu mať účinky podobné ako napríklad stimulanty alebo opioidy.

Prírodný domáci liek

Aj keď sa zdá kratom byť novinkou, kratom sa v juhovýchodnej Ázii používa už stovky rokov. Predovšetkým ako tradičná liečba, keďže jeho účinky môžu mať pozitívny vplyv na ľudské telo. Niektorí odborníci považujú kratom za látku veľmi podobnú opioidom, pretože ovplyvňuje opioidné receptory mozgu. Pri vysokých dávkach môže kratom zmierniť bolesť práve ako opioidy, ale pri nízkych dávkach je považovaný skôr ako stimulant. Avšak rovnako ako opioidy môže byť kratom návykový.

Výskum kratomu a jeho účinkov je stále v procese, tak v krátkodobom, ako aj v dlhodobom horizonte. Vedci pozorovali, že kratom môže ovplyvniť ľudské telo mnohými spôsobmi, v závislosti od:

  • zdravotný stav

  • tolerancia

  • užívanie a dávkovanie

  • pri kombinácii s inými látkami

  • o ktorej odrode kratómu ide

Akým spôsobom môže dávkovanie ovplyvniť účinky?

Čím viac kratomu budete užívať, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu nežiaducich účinkov. Je dôležité uvedomiť si, že dávkovanie je tiež nevyhnutné a môže nám poskytnúť inú mieru a efektívnosť účinkov. Odporúča sa začínať na nižších dávkach a potom zvyšovať podľa potreby a preferencií.

Vysoké dávky nad 10 gramov majú podobné účinky ako opioidy a sedatíva. Kratom pri tomto množstve dokáže zmierniť bolesť, dodať pocit uvoľnenia a tiež znížiť úzkosť. Pri užívaní kratómu vo vysokých dávkach môžeme pocítiť aj eufóriu, ako tomu je napríklad pri THC v marihuane.

Nízke dávky do 5 gramov môže pôsobiť ako stimulant a poskytnúť nám prísun energie, zvýšiť bdelosť a tiež náladu.

Vedľajšie účinky

Ak užívate kratóm, môžu sa vyskytnúť aj nežiaduce účinky. Vedľajšie účinky, ktoré môžu vzniknúť:

  • nevoľnosť

  • potenie

  • ospalosť

  • sucho v ústach

  • zmätok

Co mi kratom spravi alebo vyhody kratomu

Ako už bolo spomenuté, kratom je stále vo výskume a stále tu panuje otázka, či je kratom bezpečný a či sú jeho potenciálne účinky podložené. Avšak aj zo skúseností užívateľov si môžeme hlavné prínosy pri užívaní kratomu prezradiť.

  • Úľava od bolesti

Kratom môže byť účinný na zmiernenie bolesti, predovšetkým chronickej, keďže kratom funguje tak, že sa nadviaže na opioidné receptory. Dokonca už spomínaná zlúčenina 7-hydroxymitragynín, ktorá sa v kratóme nachádza, je 13-krát účinnejšia ako morfín. Vďaka jeho analgetickým účinkom kratom môžeme považovať za zaujímavú alternatívu k liekom.

  • Zlepšenie nálady

Niektoré štúdie naznačujú, že kratom môže byť účinná liečba v závislosti od opiátov. Niektorí používatelia ho používajú na zmiernenie abstinenčných príznakov morfínu a etanolu.

Kratom môže mať podobné účinky ako antidepresíva a dokázal by zlepšiť náladu a zároveň zmierniť úzkosť. Môže teda zároveň prispievať k podpore duševného zdravia

  • Zvýšenie energie a koncentrácie

Je už známe, že pri nižších dávkach pôsobí kratšie ako stimulant, ktorý zvyšuje energiu a v súvislosti s tým zlepšuje koncentráciu. Kratom teda môže predstavovať prírodnú alternatívu k produktom obsahujúcim kofeín. Pomocou kratómu možno dosiahnuť vyššiu vytrvalosť aj energiu, čo môže byť užitočné pri športe alebo iných fyzických aktivitách.

Okrem týchto účinkov môže krátkom vyvolať nával eufórie, najmä pri vyšších dávkach.

Dôležité je uvedomiť si, že kratom môže mať rôzne účinky na rôznych jedincov a ich miera a účinnosť môže byť odlišná. Preto je potrebné byť opatrný a byť si vedomý ako pozitívnych benefitov, ktoré kratom môže priniesť, tak aj nežiaducich účinkov, ktoré pri užívaní môžu nastať.

Späť do obchodu