Čo je to trans-resveratrol a prečo má také zaujímavé účinky?

V posledných rokoch sa o resveratrole veľa hovorí. Možno ste už počuli, že sa nachádza v červenom víne a že má pozitívne účinky na zdravie. Ale čo ak sa teraz dozviete, že existuje jeho ešte účinnejšia forma? Táto látka sa dostala do popredia záujmu vedcov vďaka svojim neuveriteľným účinkom na dlhovekosť, srdce aj mozog.

Čo je to trans-resveratrol a v čom je tak výnimočný?

Resveratrol je prírodný antioxidant patriaci do skupiny polyfenolov. Nachádza sa v niektorých rastlinách, kde pôsobí ako ich obranný mechanizmus proti škodcom a nepriaznivým podmienkam. Zdroje resveratrolu sú aj predovšetkým rôzne druhy ovocia, byliny a ďalšie rastliny. Vysoký obsah sa nachádza najviac v šupkách červenej vínnej révy.

Existujú dve hlavné formy resveratrolu:

  1. Cis-resveratrol – menej aktívna forma, ktorá sa rýchlo rozkladá a má slabšie účinky.
  2. Trans-resveratrol – biologicky aktívna forma s najvýraznejšími zdravotnými prínosmi.

Vďaka svojim silným antioxidačným vlastnostiam trans-resveratrol chráni bunky pred starnutím, podporuje zdravie srdca a mozgu a môže dokonca predĺžiť život.

V akých potravinách sa trans-resveratrol nachádza?

Aj keď červené víno je najznámejší zdroj, trans-resveratrol nájdeme aj v ďalších potravinách, ktorými sú:

  • Červené hrozno – najmä v šupkách a jadierkach. Čím tmavšia odroda, tým viac resveratrolu obsahuje.

  • Červené víno – práve vďaka procesu fermentácie sa v ňom trans-resveratrol koncentruje. (Neznamená to ale, že by sme mali piť víno po litroch!)

  • Japonský chren (Polygonum cuspidatum) – jedna z najbohatších prírodných foriem trans-resveratrolu. Často sa využíva v doplnkoch stravy.

  • Podzemnice a pistácie – obsahujú menšie množstvo, ale stále môžu prispieť k príjmu resveratrolu.

  • Horká čokoláda a kakao – ďalší skvelý zdroj s bonusom v podobe ďalších flavonoidov.

Ak chcete z trans-resveratrolu vyťažiť maximum, ideálne je kombinovať viac týchto potravín alebo užívať kvalitné doplnky stravy.

Prečo by vás mal trans-resveratrol zaujímať?

Trans-resveratrol má niekoľko účinkov, ale v niektorých vyniká viac. Medzi tie patrí:

Podpora zdravia srdca a ciev

Trans-resveratrol pomáha znižovať krvný tlak, chráni cievy pred poškodením a podporuje zdravú funkciu endotelu (vnútornej výstelky ciev). Takisto môže prispieť k zniženiu „zlého“ LDL cholesterolu a zvýšeniu „dobrého“ HDL cholesterolu.

 Tip: Prečítajte si Berberín: Prírodná podpora metabolizmu a zdravia

Posilnenie mozgu a ochrana pred neurodegeneráciou

Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom trans-resveratrol chráni mozgové bunky pred poškodením a môže spomaliť nástup neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Podporuje tiež prietok krvi do mozgu, čo zlepšuje koncentráciu a pamäť.

Môže predĺžiť život

Štúdie na zvieratách naznačujú, že trans-resveratrol aktivuje gény dlhovekosti, najmä sirtuíny – enzýmy, ktoré pomáhajú opravovať DNA a chránia bunky pred starnutím. Niektorí vedci dokonca špekulujú, že by mohol mať podobné účinky ako obmedzenie kalorického príjmu, čo je jedna z mála vedecky potvrdených metód pre predĺženie života.

Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi

Trans-resveratrol môže zlepšiť citlivosť na inzulín a pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. To je skvelá správa pre ľudí s cukrovkou 2. typu alebo tých, ktorí chcú predísť inzulínovej rezistencii.

Bojovník proti rakovine?

Predbežné štúdie naznačujú, že trans-resveratrol môže mať protirakovinové účinky tým, že potláča rast nádorových buniek a podporuje ich prirodzenú „sebedestrukciu“ (apoptózu). Napriek tomu je potrebné viac výskumu, než sa táto teória potvrdí.

Zaujímavosť: Francúzsky paradox

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo si Francúzi môžu dopriať syry, maslo, červené mäso a ďalšie tučné lahôdky, a napriek tomu majú nižší výskyt srdcových ochorení ako napríklad Američania? Tento jav sa nazýva francúzsky paradox a vedci ho z veľkej časti pripisujú práve resveratrolu, ktorý sa nachádza v červenom víne.

Francúzi totiž majú vo zvyku vypiť pohár kvalitného vína k večeri, a práve tým si možno nevedomky chránia cievy a srdce. Kľúčom k tomuto efektu je predovšetkým trans-resveratrol, aktívna forma tejto látky, ktorá má najsilnejšie biologické účinky.