Čo je to horčík a ako sa prejavuje jeho nedostatok v tele?

Horčík je základný minerál, ktorý sa podieľa na takmer troch stovkách rôznych procesov v tele. Napriek tomu, že ide o pomerne ľahko dostupný minerál, čoraz viac ľudí trpí jeho nedostatkom. Prečo je to tak a aké sú riziká spojené s nedostatkom horčíka?

Horčík a jeho úloha v tele

Horčík, známy tiež ako magnézium, je minerál, ktorý je pre naše telo nevyhnutný. V tele plní množstvo dôležitých funkcií, medzi ktoré patrí:

  • Svalová a nervová funkcia: Horčík je kľúčový pre správne fungovanie našich svalov. Pomáha regulovať kontrakcie a nervové signály. Keď je ho dostatok, svaly sa dokážu lepšie sťahovať a relaxovať, čo je dôležité nielen pri cvičení, ale aj pri každodenných činnostiach.

  • Syntéza bielkovín: Magnézium je nevyhnutné pre tvorbu bielkovín, ktoré sú stavebnými kameňmi našich tkanív.

  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Dokáže tiež pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivosť na inzulín.

  • Regulácia krvného tlaku: Pomáha udržiavať zdravý krvný tlak tým, že podporuje relaxáciu ciev.

  • Tvorba energie: Horčík pomáha produkovať energiu v bunkách. Vďaka tomu dokáže znížiť mieru únavy a vyčerpanosti, čo môže byť prospešné aj z psychického hľadiska.

Výčet prínosov tohto minerálu je pomerne dlhý, preto je tu spomenutých len niekoľko základných výhod a funkcií, aby ste si o účinkoch horčíka mohli vytvoriť aspoň základný obrázok.

Ako sa prejavuje nedostatok horčíka?

Nedostatok horčíka, známy aj ako hypomagnézemia, môže mať rôzne príznaky a prejavy, ktoré môžu ovplyvniť náš každodenný život. Tu sú niektoré z najčastejších príznakov nedostatku horčíka:

  • Únava a slabosť: Nízká hladina horčíka môže spôsobiť pocit únavy a slabosti. Ak sa teda neustále cítite unavení a bez energie, môže byť príčinou práve nízky obsah horčíka, ktorý je nevyhnutný pre produkciu energie v tele.

  • Zlá nálada: Nedostatok horčíka môže mať vplyv aj na naše duševné zdravie. Ak ho postrádame, môžeme byť náchylnejší na úzkosť, depresie a výkyvy nálad.

  • Bolesti hlavy a migrény: Ľudia s nízkou hladinou horčíka môžu trpieť častejšími a intenzívnejšími bolesťami hlavy a migrénami.

  • Svalové kŕče a stuhnutosť: Ide o najčastejší príznak nedostatku horčíka. Svalové kŕče alebo zášklby môžu postihnúť rôzne časti tela, napr. ruky, nohy a tvár. Tieto kŕče môžu byť bolestivé a prejavovať sa môžu počas dňa aj noci.

  • Problémy so srdcom: Horčík je dôležitý pre správnu funkciu srdca. Jeho nedostatok môže viesť k arytmiám, čo sú nepravidelné srdečné rytmy, ktoré môžu byť nebezpečné.

Príčiny nedostatku horčíka

Horčík si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, a preto je nutné ho prijímať v potrave. Asi 60 % magnézia v tele sa nachádza v kostiach, zatiaľ čo zvyšok je vo svaloch a mäkkých tkanivách.

Medzi najčastejšie dôvody, prečo trpíme nedostatkom horčíka, patrí predovšetkým:

  • Nedostatočný príjem v potrave: Ide o najbežnejší spôsob, ako získať horčík. Je však potrebné nastaviť správny jedálniček. Za znižovanie obsahu horčíka v potravinách sa tiež podieľa intenzívne poľnohospodárstvo, ktoré vedie k nevhodnej úprave surovín. Kolobeh horčíka v prírode môže byť narušený napr. používaním umelých hnojív, ktoré nevracajú horčík späť do pôdy.

  • Chronické ochorenia: Diabetes alebo niektoré ochorenia obličiek môžu viesť k zvýšenej strate horčíka.

  • Alkoholizmus: Okrem alkoholu môže ísť aj o kofeín, ktorý podporuje zvýšené vylučovanie horčíka obličkami.

  • Nadmierna konzumácia cukru: Zvýšená konzumácia sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov alebo výrobkov z bielej múky, môže mať tiež negatívny vplyv na hladinu horčíka v tele.

Doplňte svojmu telu horčík

Ak chcete zvýšiť príjem horčíka, je dobré zahrnúť do svojho jedálnička niečo navyše. Napríklad tekvicové alebo chia semienka, špenát, avokádo alebo kvalitnú horkú čokoládu. Ak sa trápite s príznakmi nedostatku horčíka alebo sa nachádzate v období, ktoré je typické zvýšenou potrebou horčíka, napr. stres, športová záťaž alebo menštruácia, určite stojí za zváženie užívanie doplnkov stravy s horčíkom. Tieto doplnky obsahujúce horčík môžu byť lepšie vstrebateľné a predovšetkým podporiť naše zdravie aj psychiku.

Horčík je nepostrádateľný minerál, bez ktorého by naše telo nemohlo správne fungovať. Dostatočný príjem horčíka prostredníctvom stravy a doplnkov stravy môže pomôcť predchádzať rôznym problémom a podporiť celkové zdravie organizmu.

Späť do obchodu