Čo je technické konope

Technické konope, známe tiež ako priemyselné konope, je fascinujúca rastlina, ktorá ponúka mnoho praktických využití. Čo sa tým myslí a čo sa skrýva pod názvom "technické konope"?

Čo je to technické konope?

Najprv si ujasnime, čo technické konope znamená. Technické konope je definované ako konope s obsahom THC do 1%. Zaujímavosťou je, že do roku 2021 bol tento limit stanovený na 0,3% obsahu THC. Tento limit je takto stanovený v Českej republike a môže byť v iných krajinách odlišný. Technické konope je predovšetkým poľnohospodárska plodina, ktorá sa pestuje primárne pre priemyselné účely.

Znaky technického konope

  • Nízký obsah THC: Ako už bolo spomenuté, technické konope má zákonom stanovený limit THC a obsahuje tak menej THC. THC je psychoaktívna zložka, ktorá je zodpovedná za „high“ účinky marihuany.  Na túto otázku, t. j. aký je rozdiel medzi marihuanou a konope, sme však už odpovedali v predchádzajúcom článku.

  • Vysoký obsah CBD: Je preukázané, že technické konope obsahuje vyššie množstvo kanabidiolu (CBD), ktorý má niekoľko potenciálnych lekárskych prínosov a vlastností a neobsahuje psychoaktívnu zložku.

Ekologické výhody

Čo sa môže zdať ako obrovská výhoda, je minimálny dopad na životné prostredie. Technické konope je považované za ekologicky šetrnú rastlinu z niekoľkých dôvodov:

  • Rýchly rast: Technické konope rastie rýchlejšie ako mnoho iných plodín, čo znamená, že môže byť zberané niekoľkokrát do roka.

  • Minimálna potreba chemikálií: Prispieva k šetrnosti fakt, že nie sú potrebné takmer žiadne pesticídy alebo herbicídy, ktoré poškodzujú celý ekosystém.

  • Regenerácia pôdy: Technické konope navyše môže zlepšiť kvalitu pôdy, v ktorej rastie, a je dokonca schopné z nej odstrániť niektoré toxíny.

Využitie technického konope

Technické konope je univerzálne a možno ho využiť v niekoľkých rôznych odboroch. Či už ide o výrobu potravín, kozmetiky, alebo alternatívny spôsob vykurovania a stavebnej izolácie, technické konope hrá svoju rolu v potravinárstve, poľnohospodárstve, stavebníctve, textilnom priemysle a dokonca aj v kozmetike a ďalších odboroch. Stále sa hľadajú nové spôsoby, ako spracovať a využiť celú túto rastlinu na maximum.

Ako už bolo spomenuté, technické konope sa využíva vo viacerých odboroch, vrátane zdravotníctva. V tomto odbore sa môžeme stretnúť s CBD produktmi s potenciálnymi liečebnými účinkami, ktoré sú tiež súčasťou rôznych doplnkov stravy.

Pestovanie technického konope

Ak zvažujete pestovanie technického konope, dobrou správou je, že ho môžete pestovať koľko chcete. Avšak, ak osejete plochu väčšiu než 100 m², je povinnosťou túto skutočnosť ohlásiť príslušnému orgánu colnej správy. Je potrebné ohlásiť ako osievanie, tak aj zber. Dôležité je tiež, aby sa konope držalo pod stanovenou hranicou 1% obsahu THC v Českej republike, aby sa jednalo podľa zákona o technické konope.

Technické konope je rastlina budúcnosti. Jeho široké využitie a ekologické výhody z neho robia skvelú voľbu pre udržateľné a zdravé riešenia v rôznych oblastiach nášho života.

Späť do obchodu