Čo je mladý jačmeň? Zázračná bylina z Ázie

Mladý jačmeň – zázračná bylina, ktorú možno už poznáš z regálov obchodov so zdravou výživou alebo z fitness magazínov. Táto nenápadná zelená rastlinka však skrýva v sebe obrovskú silu. Je nabitá vitamínmi, minerálmi a enzýmami, ktoré nielenže podporujú naše zdravie, ale môžu dodať aj poriadnu dávku energie. Chceš vedieť, prečo je mladý jačmeň stále populárnejší medzi ľuďmi, ktorí dbajú na zdravý životný štýl? Prečítaj si ďalej a zisti, čo táto superpotravina dokáže a prečo by mala byť súčasťou tvojho jedálnička!

Čo to je mladý jačmeň

Mladý jačmeň pochádza z mladých výhonkov jačmeňa, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, než rastlina začne tvoriť zrno. Tieto výhonky sú špecifické tým, že sú nabití vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi. Obsahujú všetko, čo rastlina potrebuje pre svoj rast, čo z neho robí výživovú bombu pre náš organizmus. V tradičnej ázijskej medicíne sa mladý jačmeň využíva po stáročia vďaka jeho úžasným liečivým účinkom.

Mladý jačmeň bez lepku

Vďaka tomu, že sa jedná o mladé výhonky jačmeňa, táto zázračná superpotravina neobsahuje lepok, na rozdiel od normálnej dospelej rastliny. Mladý jačmeň ani pšenica neprodukujú lepok, pokým nedosiahnu fázu kvetu. Pri mladom jačmeni je dôležitá včasná zber, pretože čas, ktorý delí mladý jačmeň od fázy, kedy začne obsahovať lepok, je pomerne krátky.

Mladý jačmeň a jeho účinky

Ako už bolo povedané, mladý jačmeň obsahuje plno vitamínov, minerálov a enzýmov a ďalších bioaktívnych látok. Obsahuje tiež karotén, vitamín B1, B2 a B12, železo, horčík a aminokyseliny, ktoré naše telo ocení. Prečo by sme ho mali zaradiť do nášho jedálnička a aký má mladý jačmeň vplyv na organizmus?

  • Bohatý na živiny: Mladý jačmeň obsahuje vitamíny A, C, E, K a skupinu B. To znamená, že mladý jačmeň môže pomôcť s udržaním dobrej imunity, krásnej pleti a silných vlasov.

  • Podporuje detoxikáciu: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a chlorofylu pomáha telu zbaviť sa škodlivín. A kto by nechcel mať čistejšie telo i myseľ?

  • Energia a vitalita: Ak sa cítiš unavený alebo bez energie, môže ti mladý jačmeň pomôcť vrátiť sa do formy. Obsahuje totiž látky, ktoré podporujú správne fungovanie metabolizmu a dodávajú telu potrebnú dávku energie.

  • Podpora trávenia: Mladý jačmeň je bohatý na vlákninu, ktorá prospieva zdravým črevám, a vďaka enzýmom pomáha lepšiemu tráveniu potravy.

Zaujímavosť: Rímski gladiátori jedli jačmeň práve pre silu a výdrž. Jedná sa dokonca o jeden z prvých doplnkov stravy – lekárnici začali predávať tablety sušenej jačmennej trávy pred 2. svetovou vojnou v Spojených štátoch.

Pre koho je mladý jačmeň vhodný?

Či už si prajete svoje telo detoxikovať alebo znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku, v tom všetkom vám môže mladý jačmeň pomôcť. Je tiež ideálny pre tých, ktorí nemajú dostatočný príjem listovej zeleniny počas dňa. Tiež je vhodný pre:

  • Osoby s náročným životným štýlom: Ak pociťujete stres, únavu alebo málo energie, mladý jačmeň by mohol byť skvelým pomocníkom, ako to napraviť.

  • Staršie osoby

  • Ľudí, ktorí chcú podporiť imunitu

  • Športovcov a fyzicky aktívne osoby

  • Vegetariánov a vegánov

  • Osoby trpiace tráviacimi problémami

Je teda jasné, že mladý jačmeň má čo ponúknuť takmer každému, kto chce zlepšiť svoje zdravie prírodnou cestou.

Späť do obchodu