Čo je Mad Honey? História halucinogénov z Nepálu

Nepálsky Mad Honey v preklade šialený med alebo tiež známy pod názvom halucinogénny med je zvláštny druh medu pochádzajúci z horských oblastí Nepálu a Turecka. Šialený med je známy pre svoje psychoaktívne účinky, ale aj pre svoje liečebné vlastnosti.

Prečo názov šialený med?

Svoj názov Mad Honey (šíalený med) si tento druh medu získal hlavne vďaka jeho neobvyklým účinkom na človeka. Keď používatelia tento med konzumujú, môže spôsobiť stavy, ktoré sú podobné šialenstvu. Je tomu tak kvôli jeho halucinogénnym účinkom.

Všetko začína u krásnych, ale nebezpečných kvetín rododendronov, ktoré rastú vysoko v horách. Tieto kvety obsahujú grayanotoxíny, čo sú látky, ktoré môžu spôsobiť halucinogénne a toxické účinky.

Včely, ktoré sa často nazývajú ako himalájske obrie včely, zbierajú nektár z týchto rododendronov rastúcich vysoko v horách Nepálu. Keď včely zbierajú nektár z týchto rastlín, tak sa tieto neurotoxíny zvané grayanotoxíny prenášajú do medu. Himalájske včely lietajú z kvetu na kvet a zároveň si s sebou prenášajú aj tieto toxíny a potom v úli nektár premieňajú na med. Počas tohto prirodzeného procesu zostávajú grayanotoxíny v mede a vďaka tomu sa vytvorí už spomínaný šialený med.

Všetko je prirodzené a pomerne jednoduché, než teda dôjde k zberu. Už bolo spomenuté, že nepálsky Mad Honey pochádza z horských oblastí, čo je viac než 2 500 metrov nad morom. Zber tohto medu je teda dobrodružstvo samo o sebe. Zberači medu, alebo „honey hunters“ v Nepále, sú nútení šplhať po strmých útesoch s pomocou povrazových rebríkov, aby sa dostali k úľom. Jedná sa o nebezpečnú úlohu, ktorá vyžaduje odvahu a veľkú zručnosť. Spravidla sa zbieranie tohto unikátneho medu stáva rodinnou tradíciou, ktorá sa odovzdáva z otca na syna a potom na ďalšiu generáciu.

História a využitie v Nepále

V nepálskych horách je Mad Honey známy už po stáročia. Miestni obyvatelia ho využívajú predovšetkým v tradičnej medicíne. Veria, že v malých dávkach šialený med dokáže zázraky. V menších dávkach dokáže pomôcť s bolesťami napríklad pri liečbe artritídy, vysokého tlaku alebo dokonca pri podpore sexuálnej potencie.

Mad honey má tiež v niektorých komunitách náboženský význam. V malej miere sa potom používa pri rôznych obradoch a slávnostiach.

Mad Honey však nemá len liečivé schopnosti, ale má aj temnejšie stránky svojej histórie. V histórii niekedy slúžil ako otrava nepriateľov a bol používaný ako tajná zbraň počas bitiek.

Účinky

Mad Honey má niekoľko účinkov na ľudský organizmus, ktoré sú spôsobené prítomnosťou grayanotoxínov. Tieto účinky sú ale hlavne závislé na množstve konzumovaného medu a individuálnej tolerancii používateľa. Hlavné účinky tohto unikátneho medu sú:

  • Halucinogénne účinky: Halucinácie sú jeden z najznámejších účinkov tohto medu. Má to za následok obzvlášť konzumácia väčšieho množstva šialeného medu. To môže spôsobiť to, že človek vidí, počuje alebo cíti veci, ktoré v skutočnosti nie sú reálne.

  • Liečivé účinky: Tieto liečivé účinky sa prejavujú iba v malých dávkach. Môžu byť analgetické, protizápalové a môžu pomôcť pri rôznych ochoreniach. Niektorí ľudia používajú Mad Honey na reguláciu krvného tlaku. V niektorých kultúrach je šialený med považovaný za prírodné afrodiziakum, ktoré môže zvýšiť sexuálnu výkonnosť.

Vedľajšie účinky

  • Závraty a zmätok: V súvislosti s halucináciami sa môžu objaviť aj závraty alebo dezorientácia. Tieto symptómy môžu byť veľmi intenzívne a trvať dokonca niekoľko hodín.

  • Nevoľnosť: Pri užívaní tohto medu sa môže dostaviť nevoľnosť a zvracanie. Jedná sa o prirodzenú reakciu tela na toxíny, ktoré šialený med obsahuje.

  • Únava a slabosť: Pri vyšších dávkach sa užívateľ môže stretnúť s extrémnou slabosťou a tiež únavou. S tým potom súvisí aj problém s chôdzou alebo udržaním rovnováhy.

  • Bradykardia: Ako ďalší nežiaduci účinok môže nastať spomalenie srdcového tepu, teda bradykardia. Tento stav môže byť hlavne nebezpečný pre ľudí trpiacich srdcovými problémami.

Šialený med dnes

Mad Honey je v súčasnosti atraktívnou turistickou atrakciou pre turistov, ktorí hľadajú exotické a unikátne zážitky. „Honey hunters“ alebo zberači medu často vedú turistov na expedície, kde môžu sledovať proces zberu medu z vysokých útesov. Sledovať tento proces je fascinujúce a niekedy aj trochu desivé.

Zber medu sa stále vykonáva pomocou tradičných metód, ktoré zahŕňajú lezenie po strmých útesoch pomocou povrazových rebríkov. Výška však nie je jediná vec, na ktorú si zberači medu musia dávať pozor. Včely, ktoré Mad Honey produkujú, majú agresívnu povahu a sú špecifické svojím obranným správaním. Preto je tento proces extrémne nebezpečný a nie len kvôli výškam.

Späť do obchodu