Čo je kolagén a prečo ho potrebujeme?

Kolagén je hlavný stavebný proteín v našom tele. Poďme sa pozrieť, prečo je pre naše telo kolagén taký dôležitý a ako ho môžeme získať.

Prírodný elixír mladosti a zdravia

Slovo kolagén je odvodené z gréčtiny, presnejšie zo slova „kolla“, čo znamená lepidlo. Kolagén totiž môžeme vnímať ako látku, ktorá naše telo drží pohromade a je pre naše telo nepostrádateľnou súčasťou. Tvorí 30 % všetkých bielkovín v tele a možno ho nájsť takmer všade, a to z neho robí najhojnejší proteín v ľudskom tele.

Čo je pozitívne, je to, že si ho telo dokáže vyrobiť samo, ak prijíma dostatok všetkých živín z potravy. Problém však nastáva s pribúdajúcim vekom, kedy sa jeho prirodzená produkcia znižuje. K tomuto spomaleniu produkcie dochádza približne okolo 40 rokov a v 60 rokoch je viac než polovica kolagénu z tela preč, čo je naozaj poznať.

Prečo potrebujeme kolagén?

  • Starnutie: Ako už bolo povedané, s pribúdajúcim vekom telo produkuje menej kolagénu. To má za následok niekoľko následkov, ako je úbytok pružnosti a pevnosti kože, kĺbov a kostí.

  • Regenerácia: Dopĺňanie kolagénu môže pomôcť pri regenerácii tkanív po zraneniach, operáciách alebo intenzívnom fyzickom cvičení. Môže byť teda kľúčový pre rýchle uzdravenie, ale aj pre rast svalov.

  • Zdravá pokožka: Kolagén je kľúčom k hladkej a pevnej koži, ktorej dodáva pevnosť a elasticitu. Môže pomôcť zlepšiť hydratáciu kože, jej elasticitu, a tým redukovať vrásky. S vekom totiž produkcia kolagénu klesá, čo vedie k tvorbe vrások a zníženiu pevnosti kože. Kolagén na pleť pôsobí teda pozitívne a je pre ňu veľmi dôležitý.

  • Kĺby a kosti: Kolagén je tiež dôležitý pre pevné kosti a pružné kĺby. Dopĺňanie kolagénu môže pomôcť udržiavať kostnú hustotu a zdravie chrupaviek. Taktiež môže znížiť bolesť a zápal spojený s artritídou.

  • Zdravé cievy a orgány: Medzi jeho ďalšie liečivé benefity patrí podpora štruktúry krvných ciev a orgánov, čo zabezpečuje ich správnu funkciu.

  • Vlasy: Kolagén nie je prospešný iba pre kožu a kĺby, ale tiež hrá rolu v zdraví a vzhľade vlasov. Kolagén na vlasy môže pôsobiť ako antioxidant, ktorý chráni vlasy pred poškodením, napr. pred znečistením alebo UV žiarením. Môže prispieť ďalej k hydratácii a spevneniu vlasovej štruktúry. To môže byť užitočné najmä pre ľudí s krehkými alebo lámavými vlasmi.

Zdroj kolagénu

  • Potraviny: Medzi najbežnejšie spôsoby, ako získať kolagén, je zvoliť správnu stravu. Bohatým zdrojom kolagénu sú vývary z kostí, ryby, kuracie mäso a ďalšie živočíšne produkty.

  • Krémy a séra: Krémy a séra obsahujúce kolagén môžu pomôcť zlepšiť zdravie pokožky pri lokálnej aplikácii.

  • Doplnky stravy: Niekedy ani strava nestačí a ak chceme maximalizovať účinky kolagénu a dodávať ho svojmu telu pravidelne, možno to dosiahnuť pomocou rôznych doplnkov stravy. Kolagénové doplnky sú často vo forme práškov, tabliet alebo kapsúl a môžu byť vyrobené z rôznych zdrojov, vrátane hovädzieho, rybieho alebo kuracieho kolagénu.

Kolagén v prášku

Kolagénový prášok je doplnok stravy, ktorý nám prináša čistú a prírodnú formu kolagénu. Jedná sa o produkt bez akýchkoľvek pridaných prísad, cukru alebo umelých sladidiel. Kolagén v prášku pomáha doplniť stratený kolagén a udržať tak telo v správnom fungovaní. Kolagénový prášok obsahuje iba jednu zložku a tou je 100 % hydrolyzovaný kolagén v prášku, vďaka čomu má aj optimálne vstrebávanie.

Ako pripraviť kolagénový nápoj?

Čo je ďalšou výhodou, tak je jeho príprava. Odporúčané dávkovanie je 10 gramov. Toto množstvo kolagénového prášku stačí zamiešať do vody alebo akéhokoľvek vášho obľúbeného nápoja a nechať ho 2 minúty rozpustiť. Tento kolagénový nápoj potom môžete zaradiť do svojej každodennej rutiny a zabezpečiť tak svojmu telu optimálny prínos účinkov kolagénu.

Kolagén recenzie

Užívatelia zo skúseností s kolagénom spomínajú pozitívny vplyv na pleť. Predovšetkým, čo sa týka jej hydratácie a textúry pleti. Ďalej, čo sa týka vzhľadu, sa preukázalo, že kolagén na vlasy naozaj pôsobí pozitívne. Vlasy sú podľa recenzií a skúseností užívateľov silnejšie a lesklejšie. Športovci a aktívni ľudia poukazujú na to, že pocítili rýchlejšiu regeneráciu svalov a zníženie bolesti po fyzickej aktivite. Medzi často spomínané benefity patrila aj úľava od bolesti kĺbov a zároveň zlepšenie pohyblivosti.

Kolagén je naozaj zázračný proteín, ktorý hrá kľúčovú rolu v našom tele. Bez neho by sme stratili pevnosť, pružnosť a schopnosť regenerácie. Je to neviditeľný superhrdina v našom tele, podporuje nielen zdravie našej pleti, ale aj zdravie kĺbov, kostí, svalov a ďalších tkanív. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, aby naše telo malo dostatok kolagénu.

Späť do obchodu