Čo je chlorella a aké sú jej účinky

Chlorella je malá, ale mocná sladkovodná riasa, ktorá sa dostáva do popredia záujmu vďaka svojim bohatým živinám a zdravotným prínosom. O aké prínosy sa jedná a čím je chlorella jedinečná?

Chlorella je druh jednobunkovej sladkovodnej riasy, ktorá sa často používa ako doplnok stravy alebo sa zaraďuje medzi superpotraviny vďaka svojmu vysokému obsahu živín. Svoj pôvod má na Taiwane a v Japonsku, kde má bohatú históriu.

Čím je chlorella výnimočná?

Už podľa názvu možno odvodiť, že chlorella má niečo spoločné s chlorofylom. Podľa neho sa totiž aj volá. Je to kvôli jej vysokému obsahu chlorofylu a vďaka nemu má zo všetkých rastlín najvyšší obsah vlákniny.

Chlorella navyše obsahuje:

  • 16 vitamínov, 8 minerálov a ďalšie dôležité stopové prvky – medzi ne patria napr. železo, vitamín B12, horčík, vápnik.

  • Bielkoviny – chlorella je skvelým zdrojom bielkovín pre regeneráciu a rast svalov.

  • 19 aminokyselín, vrátane 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje a nedokáže si ich samo vyrobiť.

  • CGF (Chlorella Growth Factor) – unikátny komplex živín, ktorý je v preklade rastový faktor, vďaka ktorému chlorella dokáže nielen rýchlejšie rásť, ale tiež pomáha rýchlemu rastu a regenerácii buniek.

  • Antioxidanty, betakarotén a najvyššiu koncentráciu nukleovej kyseliny.

Účinky chlorelly

  • Detoxikácia: Chlorellu môžeme vnímať ako prírodný vysávač. Pomáha totiž zbaviť telo ťažkých kovov a toxínov. To môže byť najmä v dnešnom svete plnom znečistenia užitočná vec.

  • Podpora imunitného systému: Ak chcete posilniť obranyschopnosť vášho tela, chlorella je tým správnym riešením. Je plná látok, ktoré podporujú imunitu a môžu vám pomôcť lepšie odolávať chorobám.

  • Zlepšenie trávenia: Vďaka vysokému množstvu vlákniny, ktoré chlorella obsahuje, podporuje zdravé trávenie a rast prospešných baktérií v čreve. Pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

  • Podpora regenerácie a rastu: Vďaka vysokému obsahu proteínov a esenciálnych aminokyselín môže chlorella pomáhať pri regenerácii svalov a raste tkanív. To môže byť prospešné najmä pre športovcov alebo pre ľudí, ktorí sú jednoducho fyzicky aktívni.

  • Zlepšenie krvného tlaku: Niektoré štúdie naznačujú, že chlorella pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a krvného tlaku, čo prispieva k lepšiemu zdraviu srdca.

  • Antioxidačné účinky: Chlorella je silným antioxidantom, ktorý chráni vaše bunky pred poškodením. Môže tak pomôcť v boji proti starnutiu a znižovať riziko niektorých chronických ochorení.

Dávkovanie

Dávkovanie chlorelly môže závisieť od vašich individuálnych potrieb, zdravotného stavu a špecifického produktu, ktorý používate. Vo všeobecnosti platia nasledujúce odporúčania:

  • Prvý krok: Začnite s menšou dávkou, tzn. okolo jedného až dvoch gramov denne, a postupne dávku zvyšujte.

  • Optimálna dávka: Väčšina užívateľov chlorelly užíva okolo troch až piatich gramov denne, čo zvyčajne zodpovedá asi 3 až 5 tabletám alebo 1 až 2 čajovým lyžičkám prášku. Užívajte ju ideálne 15 až 30 minút pred jedlom a je dôležité ju dostatočne zapiť. Počas užívania sa odporúča zvýšiť príjem tekutín.

Zaujímavosťou môže byť stráviteľnosť chlorelly, ktorá je odlišná od príbuznej spiruliny. Chlorella má silnú bunkovú stenu, ktorá je pre človeka nestráviteľnou celulózou. To znamená, že bunková stena chlorelly sa pred konzumáciou musí narušiť, aby chlorella mohla byť v ľudskom tele úplne využitá.

Nežiaduce účinky

Napriek tomu, že táto superpotravina má mnoho priaznivých vlastností, je potrebné tiež spomenúť, že nie je určená pre každého.

Vyhnúť sa chlorelle by mali ľudia s ochorením žilového systému alebo s autoimunitným ochorením a všetci, ktorí užívajú lieky na potlačenie imunity alebo lieky na riedenie krvi. Ďalej by si mali dať pozor pacienti po transplantácii orgánov a tí, ktorí trpia hyperfunkciou štítnej žľazy alebo chronickým zápalom tráviaceho traktu.

Späť do obchodu