Chlorella vs. spirulina

Trh sa neustále rozvíja a s ním aj svet superpotravín. Novinkou sú superpotraviny chlorella a spirulina. Prečo sa jedná o superpotraviny, čím sa líšia a aké sú ich účinky?

Chlorella a jej účinky

Chlorella je sladkovodná zelená riasa. Hlavné účinky tejto superpotraviny sú spôsobené chlorofylom, ktorý sa v chlorelle nachádza v najväčšom množstve. Ide o látku, ktorá hrá kľúčovú úlohu v procese fotosyntézy a je populárna pre svoje detoxikačné účinky. Navyše je chlorofyl spomínaný aj ako pigment, keďže dodáva rastlinám ich zelenú farbu.

Chlorofyl nie je jedinou zložkou, ktorá sa v chlorelle vyskytuje. Chlorella je tiež bohatá na železo, bielkoviny, vitamín B12 a všetky esenciálne aminokyseliny. Unikátnu zložku predstavuje CGF (Chlorella Growth Factor), čo je rastový faktor, vďaka ktorému nielen chlorella dokáže rýchlejšie rásť, ale tiež pomáha pri rýchlom raste a opravách buniek. Okrem toho stojí za zmienku aj beta-karotén a viac než 20 vitamínov a minerálov, ktoré sú súčasťou chlorelly. Medzi zmienené vitamíny a minerály patrí napríklad vápnik, horčík alebo fosfor.

Chlorella tiež podporuje zdravie tráviaceho systému, môže pomôcť s podráždením, ale aj pri liečbe rôznych ochorení, napríklad syndrómu dráždivého čreva alebo Crohnovej choroby.

Spirulina a jej účinky

Spirulina je cyanobaktéria, ktorá je špecifická svojím typickým špirálovitým tvarom, vďaka čomu získala aj svoj názov. Ide o prospešnú sinicu, ktorá obsahuje až 70 % bielkovín. Bielkoviny sú kľúčové pre rast a regeneráciu buniek a gram spiruliny obsahuje vyššiu koncentráciu proteínu ako napríklad gram mäsa. Obsahuje všetky vitamíny B, železo a antioxidanty ako fycocyanín, ktorý spiruline dodáva jej tmavomodrú farbu. Toto farbivo je zároveň unikátne svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami.

Ďalšou výnimočnosťou spiruliny je vysoká koncentrácia beta-karoténu, ktorý pomáha posilniť imunitný systém. Spirulina obsahuje aj GLA, čo je kyselina gama-linolenová, ktorá patrí medzi esenciálne mastné kyseliny omega-6. Tieto kyseliny sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a kyselina GLA sa vyskytuje aj v materskom mlieku. Spirulina je navyše nízkokalorická a preto niektoré štúdie spomínajú jej účinky na chudnutie.

Zaujímavosťou je jej ochranný efekt pred radiáciou. Tento fakt bol testovaný po Černobyľskej katastrofe v roku 1986, keď bola spirulina použitá ako možný prostriedok na odstránenie rádioaktívnych izotopov z tiel postihnutých osôb. Testovaní boli najmä deti, ktoré trpeli otravou radiáciou, a miestni pracovníci, ktorí sa podieľali na odstránení škôd. Niektoré štúdie uvádzali, že spirulina naozaj pomohla znížiť účinky radiácie tým, že podporovala odstránenie rádioaktívnych látok z tiel osôb postihnutých otravou radiáciou.

Chlorella vs. Spirulina

  • Farba:Prvého rozdielu, ktorého si možno všimnúť už na prvý pohľad, je zafarbenie týchto superpotravín. Kým chlorella je tmavozelená, spirulina je vďaka fycocyanínu modrozelená.

  • Obsah chlorofylu: Chlorella obsahuje až 10-krát viac chlorofylu než spirulina.

  • Obsah bielkovín: Aj keď má spirulina nižší obsah chlorofylu, má veľmi vysoký obsah bielkovín, oveľa viac než chlorella.

  • Zdravotné účinky: Záleží hlavne na tom, čo chcete dosiahnuť. Ak sa cítite unavení a spomalení, je vhodný detox pomocou chlorelly. Ak však hľadáte prírodnú alternatívu proteínového nápoja alebo jednoducho chcete doplniť bielkoviny, stojí za zváženie skôr spirulina. Ak by vás trápila slabá imunita, tráviace ťažkosti alebo aktuálne prechádzate rádioterapiou, môžete si vybrať medzi oboma, keďže majú podobné účinky a môžu vám pomôcť s týmito problémami.

  • Stráviteľnosť: Chlorella má silnú bunkovú stenu, ktorá je pre človeka nestráviteľnou celulózou. Bunková stena chlorelly sa preto pred konzumáciou musí narušiť, tzv. dezintegrácia, aby chlorella mohla byť v ľudskom tele úplne využiteľná. To prináša výhodu spiruline, ktorá sa v ľudskom tele vstrebáva ľahšie a je lepšie stráviteľná, keďže bunkovú stenu spiruliny netreba upravovať.

Kombinácia Chlorelly a Spiruliny

Vďaka rôznemu pomeru živín a tomu, že obe superpotraviny obsahujú trochu iné zložky, je užitočné chlorellu a spirulinu vzájomne kombinovať. Týmto spôsobom môžete maximalizovať ich účinky a kombinácia týchto dvoch superpotravín zároveň podporí organizmus pri oslabené imunite, tráviacich ťažkostiach alebo aj pri chudnutí. Navyše vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok, ktoré chlorella a spirulina obsahujú, má priaznivý efekt na pokožku a vlasy.

Aj keď sa kombinácia chlorelly a spiruliny odporúča, nemalo by sa to preháňať. Najlepšie je začínať s malými dávkami a postupne zvyšovať. Je dôležité sledovať reakciu vášho tela a pre najväčšiu efektivitu sa odporúča užívať tieto superpotraviny pred jedlom.

Záver

Kto je teda víťaz? Chlorella alebo spirulina? Každá má svoje špecifické vlastnosti, zloženie a s tým súvisia aj ich odlišné výhody. Odpoveď znie, že víťaz nie je ani jedna, ale o víťazstvo sa delia obe. Obe tieto superpotraviny totiž vynikajú detoxikačnými vlastnosťami a ich účinky sa výhodne dopĺňajú. Ak teda vybierate medzi chlorellou a spirulinou, je lepšie zvoliť obe a užívať ich súčasne.

 
Späť do obchodu