Ako si vybrať kratom?

Kratom je tropická rastlina, ktorá sa získava z listov stromu Mitragyna speciosa. Táto zaujímavá rastlina pochádza z oblasti juhovýchodnej Ázie, najmä z Thajska, Malajzie a Indonézie.

Prírodný liek

Skôr ako si kratom popíšeme podrobnejšie, je dobré pochopiť, ako kratom funguje. Kratom sa získava z listov už spomínaného stromu Mitragyna speciosa. Tieto listy sú výnimočné a obsahujú účinné alkaloidy, najmä mitragínín a 7-hydroxymitragín, ktoré ovplyvňujú rôzne receptory v mozgu. To je dôvod, prečo môžu mať stimulačné, upokojujúce a euforické účinky. Preto sa kratom v mnohých kultúrach používa aj na liečebné účely, napríklad na zmiernenie bolesti alebo pri zvyšovaní energie atď.

Kratom nám môže ponúknuť niekoľko účinkov a zaujímavé je, že to závisí nielen od kvality, ale aj od druhu kratomu, ktorý si vyberieme. Každý typ môže mať svoj vlastný špeciálny účinok a je dôležité vybrať si ten správny, ktorý nám najviac vyhovuje. Poďme sa teda na to spoločne pozrieť.

Kratomové produkty sa delia podľa rôznych hľadísk. Existujú rôzne farby (ide o farbu žiliek listov), rôzne druhy a tiež rôzne formy - prášok, kapsuly, kratom stlačený do tabliet, drvené listy atď. My sa však zameriame hlavne na farby, pretože to je to, čo zaujíma väčšinu ľudí.

Farby kratomu

Každá farba má svoje špecifické vlastnosti, ktoré prinášajú jedinečné účinky. Rozdiely vo sfarbení žiliek listov nám ukazujú rozdielnosť a rôznorodosť zloženia alkaloidov, a to zase súvisí s účinkami kratomu na ľudský organizmus. Farby ďalej prezrádzajú, kedy bol kratom zozbieraný, a stonka rastliny odkazuje na zemepisnú polohu, kde bola rastlina v kombinácii s farbou žiliek vypestovaná.

Červený kratom

Červený kratom je jedinečný a je známy najmä pre svoje sedatívne a relaxačné účinky. Považuje sa za najsilnejší kratom z hľadiska relaxačných vlastností. Preto sa často používa na úľavu od bolesti a môže pomôcť aj pri nespavosti alebo úzkosti.

Červený kratom sa zbiera, keď listy dosiahnu plnú zrelosť. Ako rastlina dozrieva, žilnatina listu začína tmavnúť na jantárovú farbu. Tento efekt dáva pestovateľom kratomu znamenie, že je čas na zber. Tento typ kratomu je preto ideálny pre tých, ktorí hľadajú nový spôsob relaxácie, pomoc pri problémoch so spánkom alebo úľavu od bolesti.

Biely kratom

Pri bielom kratome si možno myslíte, že biela farba pôsobí pokojne, ale opak je pravdou. Biely kratom je obľúbený pre svoje povzbudzujúce a hlavne energizujúce účinky. Dokáže nám teda zlepšiť náladu a zároveň zvýšiť energiu.

Biely kratom sa zbiera z listov v najmladšom štádiu ich vývojového cyklu. Obsahujú veľké množstvo alkaloidu mitragínín a majú svetlozelený vzhľad. Tento druh kratomu je veľmi obľúbený medzi športovcami a študentmi práve pre jeho silné energizujúce účinky.

Zaujímavosťou je, že táto farba sa často spája s náhradou kávy kvôli energetickým benefitom a tiež menšiemu množstvu eufórie. Od tohto svetlého kratomu možno očakávať posilnenie kognitívnych funkcií, pocit bdelosti, veľký príval energie a tiež zvýšenie kreativity.

Zelený kratom

Tento druh kratomu možno považovať za najznámejší a nepopulárnejší a môže nám ponúknuť tzv. zlatú strednú cestu. Účinky zeleného kratomu sú vyvážené a dá sa povedať, že je kombináciou červeného aj bieleho kratomu.

Výhodou je, že zelený kratom môže byť vhodný pre každého, či už ide o skúseného užívateľa alebo úplného začiatočníka. Tento typ kratomu nám môže priniesť povznášajúci pocit spolu so zlepšením nálady, vysokú úroveň koncentrácie a pri vyšších dávkach aj pocit eufórie.

Žltý kratom

Žltý kratom je jedným z najvzácnejších druhov. Získava sa z kratomových listov obsahujúcich žlté žilky, ktoré sa objavujú na mladých bielych kratomových listoch. Je pomerne všestranný a účinky žltého kratomu sú známe pre úľavu od bolesti, ako aj pre koncentráciu a kreativitu. Je vhodný pre skúsených užívateľov aj pre tých, ktorí s kratomom nemajú žiadne skúsenosti.

Zlatý kratom

Zlatý alebo zlatý kratom má podobné účinky ako zelený a červený kratom. Môže nám priniesť uvoľnenie a mierny prílev energie. Zlatý kratom nám môže poskytnúť vyvážené účinky, a preto je vhodný pre každého, kto si chce zlepšiť náladu, získať miernu energiu a zároveň si chce udržať úroveň relaxácie.

Ako si vybrať kratom?

Samotný výber kratomu závisí od individuálnych preferencií. Je dôležité venovať pozornosť kvalite, pôvodu a druhu kratomu. Dôležitú úlohu pri výbere zohráva farba, ktorá má najväčší vplyv na vlastnosti kratomu. Najlepšie je uvedomiť si účinky, ktoré od kratomu očakávame. Je našou prioritou úľava od bolesti, zvýšenie energie alebo snáď pocit eufórie? Vďaka informovanosti budete poznať odpoveď na to, ktorý kratom je pre vás ideálny.

Na záver musíme poukázať na dôležitosť bezpečnosti pri užívaní kratomu. Ak ste vo svete kratomu nováčikom, začnite s menšími dávkami a postupne ich zvyšujte podľa potrieb a reakcií vášho tela.

 

Späť do obchodu