Ako si pripraviť Matcha Latte?

V súčasnej dobe je obľúbené alebo niekedy dokonca žiadúce si zvýšiť energiu. Väčšina z nás automaticky siahne po káve, ktorá sa stala bežnou súčasťou každodenného života. Čo ak ale existuje iný a prirodzenejší spôsob, ako svojmu telu dopriať energiu a zároveň mu dať niečo naviac?

Čo je to matcha?

Matcha je špeciálny druh zeleného čaju, ktorý pochádza z Japonska. Pri matcha je špecifické to, že sa konzumuje celá, a to znamená to, že vaše telo dostáva všetky živiny, ktoré čajové lístky obsahujú.

Prírodná a zdravá alternatíva kávy

Matcha tiež obsahuje L-theanín, čo je aminokyselina, ktorá podporuje uvolnenie a upokojenie mysle, zatiaľ čo kofeín zaisťuje postupný a dlhodobý prísun energie. Tento vyvážený efekt robí túto superpotravinu obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú sústredenie a energiu bez typického „pádu“ po káve. Káva totiž rýchlo stimuluje nervový systém, a to má za následok náhle vlny energie a bdelosti, ale môže tiež spôsobiť nervozitu alebo zrýchlený srdcový tep. Matcha vďaka kombinácii L-theanínu a kofeínu pôsobí jemnejšie a zaisťuje tak dlhodobú koncentráciu bez stresu. Navyše matcha obsahuje viac antioxidantov než káva, podporuje tak detoxikáciu a môže aj pomôcť pri regulácii hmotnosti vďaka podpore metabolizmu.

Prečo piť Matcha Latte?

Matcha je viac než len obľúbený zelený nápoj. Je to skutočná superpotravina s radom pozitívnych účinkov na telo aj myseľ. Vďaka tomu, že sa konzumuje celý čajový lístok vo forme prášku, tak telo získava oveľa vyššiu koncentráciu živín než u bežného zeleného čaju. Tu sú niektoré z najdôležitejších účinkov:

  • Matcha je bohatá na antioxidanty: Ako už bolo spomenuté, tak matcha je priamo preslávená svojím zázračným obsahom antioxidantov. Medzi týmito antioxidantmi patria najmä katechíny, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele.

  • Postupné uvoľňovanie energie: Hlavný rozdiel medzi Matcha Latte a kávou je to, ako matcha ovplyvňuje energii. Káva spôsobí rýchle nabudenie a následný „pád“, zatiaľ čo matcha poskytuje dlhodobú a stabilnú energiu.

  • Podpora metabolizmu a chudnutia: Štúdie naznačujú, že matcha môže pomôcť pri chudnutí tým, že zvyšuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov. Katechíny, ktoré matcha obsahuje, zvyšujú oxidáciu tukov počas cvičenia a môžu tak prispieť k lepšej kontrole telesnej hmotnosti.

  • Viac úsmevu a menej stresu: Vďaka L-theanínu môže matcha pozitívne ovplyvniť náladu a pomôcť zmierniť stres.

  • Detoxikácia tela: Spôsob pestovania tejto zázračnej rastliny v tieni zvyšuje obsah chlorofylu, ktorý podporuje prirodzenú detoxikáciu organizmu. Chlorofyl pomáha telu zbaviť sa ťažkých kovov, toxínov a chemikálií, čo napomáha celkovej regenerácii a zlepšeniu vitality.

Príprava Matcha Latte

1. Matcha príprava

Priprav si jednu lyžičku matcha prášku do menšej misy alebo hrnčeka. Pridaj 60 ml horúcej vody. Voda by nemala byť nikdy varom, aby nedošlo k strate živín. Ideálna teplota vody je okolo 80 °C. Teraz záleží na vás, čo zvolíte. Môžete zvoliť tradičný spôsob, tzn. pomocou bambusovej metličky budete šľahať rýchlymi pohybmi. Taktiež ale stačí bohaté elektrické šľahač.

2. Zohriatie mlieka

Zatiaľ čo sa matcha šľahá, je na čase si zohriat mlieko. Pripraviť ho možno jednoducho na sporáku alebo v mikrovlnke. Ak máte šľahač na mlieko, môžete si vytvoriť krásne našľahanú penu, ktorá dodá Matcha Latte luxusný vzhľad aj chuť.

3. Chuť

Matcha má skôr zemitú chuť a nie každému sa môže samotná matcha páčiť. Ak máte radšej sladké nápoje, stačí pridať do mlieka alebo priamo do pripraveného Matcha Latte trochu medu, sirupu alebo iného obľúbeného sladidla. Zaujímavým dochutením je vanilkový extrakt, ktorý Matcha Latte krásne dochutí a zamiluje sa do tohto nápoja každý.

4. Spojenie všetkého dohromady

Už stačí len naliať vyšľahanú matchu do svojej obľúbenej skleničky alebo hrnčeka a pomaly pridať aj vyšľahané mlieko. Matcha Latte možno ozdobiť aj štipkou škorice. V letných mesiacoch sa dá Matcha Latte podávať aj ako Iced Matcha Latte, ktoré vás aj ochladí.

Tipy na záver

  • Kvalita je kľúčová – Je nutné si vybrať kvalitný matcha prášok, aby sa maximalizovali účinky a vaše telo si užilo všetky benefity, ktoré matcha ponúka.

  • Teplota vody – Ideálna teplota je 80 °C, nikdy varom. Ak si chcete pripraviť Iced Matcha Latte, postačí aj studená alebo vlažná voda.

  • Experimentujte s mliekom – Rôzne mlieka dávajú Matcha Latte odlišnú chuť aj textúru. Napríklad mandľové mlieko je ľahké a jemné, ovesné mlieko dodáva krémovitosť, zatiaľ čo kokosové mlieko pridáva exotickú chuť.

Späť do obchodu