5 tipov na zvýšenie hladiny testosterónu

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie tela. Bohužiaľ, množstvo mužov trpí jeho poklesom, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Tu je 5 tipov, ako prirodzene a efektívne zvýšiť hladinu testosterónu.

Začnime objasnením, prečo je testosterón vôbec dôležitý. Testosterón je kľúčový hormón, ktorý je nevyhnutný pre celkové zdravie a pohodu. Hoci sa zvyčajne spája s mužským organizmom, v určitom množstve je dôležitý aj pre ženy.

K čomu je testosterón užitočný?

  • Podpora svalovej hmoty a sily: Testosterón si môžeme predstaviť ako osobného trénera, ktorý pomáha našim svalom rásť a byť silnejší. Pomáha zvyšovať syntézu bielkovín v tele, ktoré sú dôležité pre rast a regeneráciu svalov. Vďaka tomu môže byť cvičenie efektívnejšie a rýchlejšie zotavovanie.

  • Spaľovač tukov: Tento hormón pomáha telu efektívnejšie spaľovať tuk a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

  • Zdravie kostí: Je dôležitý pre udržanie zdravej kostnej hmoty. Pomáha zvyšovať hustotu kostí a tým aj ich odolnosť. Nedostatok testosterónu môže viesť k oslabovaniu kostí a zvýšenému riziku zlomenín.

  • Sexuálna funkcia: Testosterón hrá tiež kľúčovú úlohu v oblasti sexuálneho zdravia. Ovplyvňuje sexuálnu túžbu, libido a sexuálne funkcie.

  • Nálada a energia: Testosterón má vplyv na náladu a kognitívne funkcie. Zdravé hladiny testosterónu môžu prispieť k lepšiemu duševnému zdraviu, zvýšenej energii a lepšej koncentrácii. Naopak, nízke hladiny testosterónu môžu byť spojené s úzkosťou, depresiou a zníženou kognitívnou funkciou.

Celková zdravá hladina testosterónu prispieva k zlepšeniu kvality života. Udržiavanie optimálnych hladín tohto hormónu je dôležité, pretože nízke hladiny môžu viesť k rôznym rizikám a nepríjemným príznakom.

Ako zvýšiť hladinu testosterónu?

1. Zdravá strava 

Znížená hladina testosterónu sa prejavuje aj obezitou alebo nadváhou. Preto je dôležité zamerať sa na stravu, ktorá by mala obsahovať zdravé tuky, bielkoviny a sacharidy. Naopak, je dobré vyhýbať sa jednoduchým cukrom. Je tiež užitočné sledovať si príjem kalórií, pretože prejedanie sa znižuje hladinu testosterónu.

V súvislosti so stravou je dôležité aj dodržiavanie pitného režimu. Ideálne je vypiť aspoň 2 litre vody, pričom je vhodné vyhnúť sa sladeným nápojom. Mimo sladených nápojov je tiež dobré dávať si pozor na kofeín. Je známe, že kofeín zvyšuje produkciu kortizolu, ktorý potláča tvorbu testosterónu v tele. Kofeín je však výnimkou a najčastejšie sa užíva vo forme čiernej kávy pred tréningom. V tomto prípade sa môže produkcia testosterónu zvýšiť o 15 až 19 %.

2. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita je skvelý spôsob, ako zvýšiť hladinu testosterónu. Silový tréning je účinný na krátkodobé zvýšenie hladiny testosterónu. Cvičenie zvyšuje svalovú hmotu a stimuluje hormonálnu produkciu. Skúste zaradiť do rutiny pravidelný tréning s váhami a intervalový tréning, napríklad sprinty alebo kruhový tréning.

3. Kvalitný spánok

Spánok je základ, a dostatok kvalitného spánku je kľúčový pre hormonálnu rovnováhu. Nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. Je dôležité dodržiavať pravidelný spánkový režim a vyhýbať sa modrému svetlu pred spaním, ktoré môže narušiť produkciu melatonínu a kvalitu spánku.

4. Redukcia stresu

Stres môže byť zákerný a môže tiež narušiť hormonálnu rovnováhu. Ak sa cítite vystresovaní, opäť sa zvyšuje produkcia kortizolu, ktorú sme už spomínali, a to má negatívny vplyv na hladinu testosterónu. Preto sa snažte trochu spomaliť a dopriať si dostatok odpočinku a relaxácie. Najlepšou možnosťou je vyhýbať sa stresovým situáciám, ako je to len možné.

5. Prírodné doplnky

Ak zistíte, že nemôžete získať všetky potrebné látky z potravy, je ideálne zaradiť do svojho režimu suplementáciu. Prírodné doplnky stravy môžu byť skvelým nástrojom, ktorý vám pomôže zvýšiť hladinu testosterónu. Medzi tri obľúbené doplnky patria napr:

Tribulus Terrestris (kotvičník zemný) je špecifický svojimi schopnosťami, ktoré zahŕňajú predovšetkým zvýšenie hladiny testosterónu a podporu hormonálnej rovnováhy. NutriMax Tribulus obsahuje 2 000 mg extraktu z ľubovníka bodkovaného v jednej tablete, pričom 40 % tvoria saponíny. Saponíny sú silné prírodné zlúčeniny, ktoré podporujú imunitný systém, majú schopnosť zlepšovať trávenie a majú protizápalové a antimikrobiálne účinky.

Shilajit je prírodný minerálny komplex, ktorý sa často používa v tradičnej indickej medicíne a má bohatú históriu. Je jedinečný pre svoje fascinujúce vlastnosti a obsahuje viac ako 84 minerálov a stopových prvkov vrátane horčíka, zinku, železa atď. Považuje sa za látku podporujúcu hladinu energie a celkové zdravie.

Tongkat Ali (malajský ženšen) je prírodný bylinný doplnok pochádzajúci z výhodnej Ázie, ktorý je známy svojimi potenciálnymi schopnosťami zvyšovať hladinu testosterónu a zlepšovať sexuálne funkcie. Vďaka svojim povestným vlastnostiam si vyslúžil aj prezývku "ázijská viagra". Je to jedno z najobľúbenejších afrodiziak.

Späť do obchodu