5 tipov na posilnenie imunity detí

Oslabená imunita detí môže byť nepríjemnou prekážkou v celej rodine. Zvýšenie imunity detí je kľúčové pre ich zdravie a odolnosť voči chorobám. Poďme si ukázať 5 tipov, ako toho čo najefektívnejšie a najjednoduchšie dosiahnuť.

1. Dostatočný spánok

Kvalitný spánok je pre správne fungovanie tela dôležitý a pre deti ešte dvojnásobne. Počas spánku totiž dochádza k regenerácii imunitného systému. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitný systém a naopak zvýšiť náchylnosť k chorobám.

Je dôležité teda vytvoriť pre svoje deti pravidelný spánkový režim. Optimálna dĺžka spánku sa líši a závisí od niekoľkých faktorov, ako je napr. vek alebo aj potreba dieťaťa. Deti v predškolskom veku, tzn. v rozmedzí 3-5 rokov, potrebujú denne 10 až 13 hodín spánku. Malí školáci vo veku 6-13 rokov by mali spať 9 až 11 hodín a dospievajúcim stačí už 8 až 10 hodín spánku. Je potrebné vytvoriť dieťaťu návyk, aby chodilo spať stále v rovnakom čase a malo neprerušovaný spánok.

2. Dostatočný príjem vitamínov a minerálnych látok

Ak strava nestačí, môžu pomôcť kvalitné a čisté doplnky stravy. Vitamíny a imunita na seba úzko naväzujú a musia sa vzájomne dopĺňať.

Niektoré vitamíny a minerály sú kľúčové pre správnu funkciu imunitného systému. Ideálne je zaradiť do detského jedálnička ovocie a zeleninu. Medzi najdôležitejšie vitamíny na posilnenie imunity patria:

  • Vitamín C je silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť bunky a má aj rad dôležitých funkcií. K základným zdrojom vitamínu C patria najmä citrusy, ale aj zelenina, napr. kapusta, paprika alebo zemiaky. Doplnky stravy obsahujúce vitamín C je dôležité prijímať hlavne v období jesene a zimy.

  • Zinok patrí k jedným z najdôležitejších minerálov pre naše telo. Obsahuje viac ako 200 enzýmov, ktoré pomáhajú udržiavať správny chod nášho metabolizmu. Nedostatok zinku v organizme možno poznať najmä častým nachladnutím. Medzi hlavné zdroje zinku patrí mäso, pečeň, vajcia alebo mlieko a pod. Je dôležité zmieniť, že hladina zinku sa v potravinách kvôli poľnohospodárskej produkcii znižuje. Je preto vhodné zinok doplniť pomocou suplementácie.

  • Vitamín D pomáha imunite brániť pri napadnutí škodlivými vírusmi alebo baktériami. Je dôležitý pre správny vývoj kostí, svalov a zubov vďaka jeho vstrebávaniu vápnika a fosforu. Hlavnými zdrojmi sú ryby a známy rybí tuk, tiež mliečne výrobky a mäso všeobecne. Doplnok stravy s vitamínom D je vhodné užívať už od narodenia. Nedostatkom trpí drvivá časť populácie, vrátane mamičiek, ktoré potom nemajú dostatočné množstvo vitamínu D v materskom mlieku.

  • Horčík je minerál, ktorý sa v tele podieľa na dôležitých funkciách, ako je tvorba energie, zdroj bielkovín a svalová aj nervová funkcia. Nedostatok horčíka sa v tele prejavuje niekoľkými príznakmi, napr. únava alebo zlá nálada.

Počet vitamínov a minerálov, ktoré dokážu posilniť a optimalizovať imunitu, je nespočet. Patrí medzi ne aj omega 3, vitamín E a B6 a pod. Čo je pozitívne, je to, že väčšina vitamínov a minerálov sú často súčasťou multivitamínových doplnkov stravy a tieto prospešné látky sa potom kombinujú a zjednodušujú samotné užívanie.

Medzi multivitamínový produkt môžeme napr. zaradiť nápoj ImunUp, ktorý obsahuje vyváženú zmes 7 aminokyselín, 11 vitamínov a 8 minerálov, vrátane tých, ktoré boli zmienené. Je navrhnutý priamo pre podporu imunitného systému a je určený pre každého, kto má oslabený imunitný systém.

Ak by ste chceli zvážiť aj prírodnú alternatívu, ako posilniť imunitný systém, stojí za zmienku shilajit, ktorý je unikátny nielen svojím zložením, ale aj svojimi účinkami. Táto látka má obrovskú históriu, ale hlavne tiež obsahuje 84 minerálov a stopových prvkov, vrátane železa, horčíka, zinku, vápnika a pod. Okrem minerálov shilajit obsahuje aj kyselinu fulvovú a huminovú, ktoré majú antioxidačné a detoxikačné účinky.

3. Dostatočný pobyt na slnku a v prírode

Ďalší jednoduchý faktor, vďaka ktorému bude posilnená, ako imunita, tak aj zdravie, je slnečné žiarenie. Slnečné lúče nám totiž v pokožke vytvárajú vitamín D, ktorý je dôležitý pre imunitný systém detí, ale aj dospelých. Nedostatok vitamínu D sa prejavuje oslabenou imunitou, ktorá má potom za následok zvyšovanie rizika zápalových ochorení a tým horšieho priebehu ochorenia.

Našťastie sa tomu dá zabrániť a predísť. V letných mesiacoch stačí s deťmi chodiť pravidelne von. Dokonca medzi 10. a 15. hodinou popoludní stačí pobudnúť 15 až 30 minút na slniečku pre získanie dostatku vitamínu D na celý deň. Avšak treba si dať pozor na dlhší pobyt na slnku, aby nedošlo k spáleniu, úpalu a pod. V zimných mesiacoch alebo chladnejších všeobecne je odporúčané využiť doplnky vitamínu D a pravidelne ho dopĺňať.

Všeobecne platí, že nielen slnko, ale aj pobyt vonku na čerstvom vzduchu je prínosný, zvlášť v prírode. Detský organizmus, ktorý je zvyknutý na striedanie teplôt, je odolnejší. Preto si na prechádzku s deťmi môžete zájsť kedykoľvek, len je tomu potrebné prispôsobiť oblečenie. Pomôžete tak deťom sa prirodzene otužovať a to sa môže hodiť hlavne v jesennom období.

4. Dostatočný pohyb

Pohyb je pre detský organizmus prirodzený. Pravidelný pohyb nielenže pomáha udržiavať zdravú váhu, ale tiež stimuluje obehový systém a zlepšuje funkciu imunitného systému. Fyzická aktivita je nielen prínosná po fyzickej stránke, ale aj zlepšuje náladu a zabezpečuje kvalitný spánok. Je možné do denného režimu zahrnúť rôzne aktivity, aby deti zostali motivované a aktívne. Či už ide o hry, športy alebo skákanie na trampolíne, všetky tieto činnosti majú vplyv na imunitu detí.

5. Emocionálna pohoda

Zdravie sa neprejavuje len po fyzickej stránke, ale je tiež dôležitá aj psychika a príjemné emocionálne prostredie. Je dôležité sa svojmu dieťaťu venovať a vytvoriť pre neho prostredie, kde sa dieťa cíti bezpečne vyjadrovať svoje pocity a myšlienky. Čo môže byť prínosom, je učiť deti zdravým technikám zvládania stresu. Pomôcť deťom rozpoznať a zvládať stresové situácie im pomôže uvoľniť stres a môže to prispieť k ich emocionálnej pohode aj do života.

Späť do obchodu