5 tipov, ako nebývať chorý v zime

Zima môže byť krásna, ale prichádza aj s nevyhnutnými prechladnutiami a chrípkami. Aby sme sa vyhli tomu, že skončíme so vreckovkami v jednej ruke a teplým čajom v druhej, máme pre vás niekoľko praktických tipov, ktoré vám pomôžu udržať si zdravie aj počas najchladnejších mesiacov.

1. Hydratácia je základ

Nie len v zime, ale aj vo všetkých ročných obdobiach je hydratácia dôležitá a v zime rovnako dvojnásobne. V zime často zabúdame na dostatočný príjem tekutín, pretože nám nie je horúco ako v lete. Napriek tomu je hydratácia kľúčová pre zdravie vášho tela a imunitného systému. Okrem vody sú v zime ideálne teplé bylinné čaje, ktoré vás zahrejú a zároveň vám pomôžu udržať hydratáciu. Navyše si čaj môžete osladit podľa svojej chuti, napríklad pridaním zázvoru či medu. Čaj tak bude nielen dobre chutiť, ale prinesie vám aj liečivé účinky.

2. Kvalitný spánok

Kvalitný spánok je jedným z najdôležitejších faktorov pre udržanie dobrého zdravia. Počas zimných mesiacov je dôležité počúvať svoje telo a dopriať mu dostatok odpočinku. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim a vytvorte si príjemné prostredie pre spánok. Tmavé, chladné a tiché miesto vám pomôže lepšie sa uvolniť a regenerovať. Predsa len si musíme uvedomiť, že naše telo sa regeneruje správne len pri kvalitnom spánku.

3. Posilnenie imunity

Doprajte svojmu telu to najlepšie, čo mu môžete ponúknuť. Zimné mesiace sú ideálne na konzumáciu potravín bohatých na vitamíny a minerály. Citrusové plody, ako sú pomaranče a grapefruity, sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha spevniť imunitu. Nezabúdajte ani na zelenú zeleninu, ako je brokolica a špenát, ktoré obsahujú antioxidanty a vlákninu. To, či strava bude stačiť, je otázka, záleží na jedálničku, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály. V zimných aj jesenných mesiacoch je dobré telu trošku pomôcť a siahnuť tak po doplňkoch stravy. Tu je niekoľko tipov, ktoré by mohli byť pre vybudovanie vašej zimnej imunity ideálne:

  • Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné. Naše telo si ich totiž nedokáže vyrobiť samo. Omega-3 obsahuje tri kyseliny: EPA, DHA, ALA. Prečo potrebujeme omega-3? Tieto mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu, očí a pre podporu kognitívnej funkcie. Navyše omega-3 majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe rôznych zápalových ochorení.

  • ImunUp

ImunUp je prírodný doplnok stravy, ktorý obsahuje zmes bylín, vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém. Je užitočný najmä počas zimných mesiacov, keď je imunitný systém vystavený zvýšenému stresu. Tento produkt môže pomôcť zlepšiť obranyschopnosť tela a znížiť riziko prechladnutia a chrípky.

  • Shilajit

Shilajit je prírodná látka, ktorá sa nachádza v horách a je bohatá na minerály a antioxidanty. Je známa svojimi pozitívnymi účinkami na energii a celkové zdravie. Shilajit môže tiež pomôcť posilniť imunitu vďaka svojim antioxidantným vlastnostiam a schopnosti podporovať detoxikáciu organizmu.

Pridaním jedného z týchto doplňkov stravy do vašej zimnej rutiny môžete efektívne podporiť svoj imunitný systém a udržať si tak zdravie po celú zimu.

4. Menej rýchlych cukrov

Je pravda, že sacharidy sú základným zdrojom energie pre naše telo. Ale môžeme ich rozdeliť na zložité a jednoduché cukry, inak povedané rýchle.

Rýchle cukry nám prinesú okamžitý zdroj energie, pretože sa dostávajú najrýchlejšie do krvného obehu, kde vytvárajú hladinu krvného cukru, inak povedané glykemiu. Aby sa udržala hladina v zdravých hodnotách, pankreas vyprodukuje hormón nazývaný inzulín, ktorý zníži hladinu cukru v krvi. Jednoduché cukry znamenajú rýchly nárast energie a zároveň aj rýchly pokles energie. Nadmerná konzumácia jednoduchých cukrov negatívne ovplyvňuje aj schopnosť bielych krviniek ničiť škodlivé baktérie.

5. Menej stresu, viac pokoja

Je vedecky dokázané, že stres oslabuje imunitný systém, čo môže oslabiť aj schopnosť tela bojovať s infekciami. Doprajte si čas na relaxáciu. Môže to byť jóga, meditácia, čítanie kníh alebo len prechádzka v prírode. Pravidelný odpočinok a dostatok spánku sú tiež zásadné pre obnovu síl a udržanie odolnosti tela voči chorobám. Pomôcť môžu aj byliny ako adaptogény, napríklad ashwagandha alebo shilajit, ktoré môžu znižovať stres a posilňovať odolnosť organizmu.

Zima môže byť náročná, ale s týmito tipmi môžete minimalizovať riziko ochorení a užiť si toto kúzelné obdobie naplno. Nezabudnite sa o seba starať a tešiť sa z každého okamihu, ktorý vám zima prinesie!

 
Späť do obchodu