Chilli Con Carne – jedlo, ktoré si podmanilo svet svojou jednoduchosťou, chuťou a ohnivým charakterom. Či už ste milovníkom poriadne pálivého jedla, alebo len hľadáte inšpiráciu na zahriatie počas zimných večerov, pripravte sa na lahodné variácie tohto mexického pokladu. Tu je päť najlepších receptov na Chilli Con Carne, ktoré vás ohromia svojou chuťou a vôňou!
Chilli Con Carne: Ohnivý pôvab Mexika v každom súste
Chilli Con Carne, známe aj ako chilli, je dušené korenisté jedlo. Ide o tradičné jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté mäso, pikantné chilli papričky a voňavé korenie. Pochádza z mexicko-americkej kuchyne, kde je obľúbené vďaka svojej jednoduchosti a intenzívnej chuti. Základnými ingredienciami býva hovädzie mäso, fazuľa, paradajky, cibuľa, cesnak a hlavne chilli papričky, ktoré celému pokrmu dávajú charakteristickú pikantnosť. Podávať ho možno s ryžou, čerstvým pečivom alebo napríklad tortillami. Skvelú chuť dodá práve mleté Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko, ktoré má dymovú príchuť a pikantnú chuť, ktorá tento pokrm povýši na nový zážitok.
Na svete neexistuje jeden „správny“ recept, pretože každý región a rodina má svoj jedinečný spôsob prípravy. Preto sme pre vás vybrali tie najlepšie recepty, aby ste si mohli užiť pravú chuť chilli a experimentovať.
1. Klasický recept na Chilli Con Carne
Tento recept je istou voľbou, ktorá vás vráti ku koreňom mexickej kuchyne. Perfektne pálivé, dymové a šťavnaté – presne také by malo byť Chilli Con Carne.
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžica mletého Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 plechovka fazule (červené alebo čierne)
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- Soľ, korenie, oregano
Postup:
- Na panvici osmažte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte mleté hovädzie mäso a osmažte ho dohneda.
- Pridajte paradajkovú pastu, konzervované paradajky, fazuľu a dochuťte soľou, korením a mletým Chilli Jalapeño Chipotle.
- Varte na miernom ohni aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
Tip: Podávajte s ryžou alebo čerstvým pečivom a doplňte kyslou smotanou, ktorá skvele vyváži pikantnosť.
2. Pomalé varené Chilli Con Carne s hovädzím mäsom
Ak máte čas, vyskúšajte tento recept. Pomalé varenie vykúzli bohatú a intenzívnu chuť, ktorá Mexiko vryje hlboko do pamäti.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa na kocky
- 1 lyžica mletého Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko
- 1 plechovka fazule
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 zelená paprika, nakrájaná
- 1 červená cibuľa
- Cesnak, soľ, korenie, rímska rasca
Postup:
- Na oleji v hrnci prudko osmažte mäso, kým nezhnedne.
- Pridajte cibuľu, cesnak, papriku a korenie, vrátane Chilli Jalapeño Chipotle.
- Zalejte paradajkami a fazuľou a pomaly varte na nízkom ohni 2–3 hodiny.
Výsledok: Chilli Con Carne, ktoré je mäkké, šťavnaté a bohaté na chuť. Pomalé varenie vykúzli dymovú príchuť a pikantnú silu.
3. Vegetariánske Chilli Con Carne s čiernymi fazuľami
Nemusíte byť mäsožravec, aby ste si užili skvelý chilli večer! Tento vegetariánsky recept je plný bielkovín a zaručene vás zahreje.
Ingrediencie:
- 2 plechovky čiernych fazúľ
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 lyžica mletého Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 1 mrkva, nastrúhaná
- Cesnak, soľ, korenie, koriander
Postup:
- Na panvici orestujte cesnak, cibuľu a papriku. Pridajte paradajky a fazuľu.
- Dochutíme mletým Chilli Jalapeño Chipotle a ďalšími ingredienciami.
- Varte na miernom ohni 20–30 minút, kým sa chute neprepoja.
Tento pokrm: Ideálny pre vegetariánov aj vegánov. Chipotle chilli dodáva dymovú pikantnosť, ktorá nahradí chýbajúce mäso.
4. Pikantná Chilli Pasta na sendviče
Ak si chcete pripraviť pikantnú pastu, ktorú možno ľahko natrieť na pečivo alebo použiť ako náplň, tento recept vás nadchne.
Ingrediencie:
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 lyžica mletého Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička olivového oleja
- Soľ, korenie
Postup:
- Zmiešajte paradajky, cesnak, Chilli Jalapeño Chipotle a olivový olej v mixéri.
- Mixujte do hladka a dochuťte soľou a korením.
- Pasta je skvelá na pečivo, k mäsám alebo ako základ do tacos!
5. Rýchle Chilli Con Carne na cestoviny
Potrebujete rýchly a chutný obed? Tento recept prepája mexickú a taliansku kuchyňu.
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa
- 1 plechovka paradajok
- 1 lyžica mletého Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko
- 1 plechovka fazule
- Soľ, korenie, bazalka, oregano
Postup:
- Na panvici orestujte mäso, pridajte paradajky, fazuľu a Chilli Jalapeño Chipotle.
- Dochutíme soľou a bylinkami a podávame na cestovinách.
S týmito receptami sa chilli stane vašou tajnou zbraňou v kuchyni.
Pripravte si Chilli Con Carne podľa svojho gusta!
Vyskúšať päť variantov Chilli Con Carne znamená objaviť, aká rozmanitá a kreatívna môže byť mexická kuchyňa. Či už uprednostňujete klasické Chilli Con Carne, pomaly varené jedlo plné chutí, alebo si chcete užiť ľahšiu vegetariánsku verziu, jedno je isté – tento mexický poklad je skutočným zážitkom pre chuťové poháriky. Nezabudnite, že kvalitné Chilli Jalapeño Chipotle – Mexiko dodá jedlu správnu dávku dymovej pikantnosti, vďaka ktorej sa každý recept posunie na vyššiu úroveň.
Či už si Chilli Con Carne doprajete na rodinnej večeri alebo pri stretnutí s priateľmi, jedno je isté – s touto ohnivou klasikou nikdy nešliapnete vedľa!