5 najlepších doplnkov stravy pre zdravé kĺby

Kĺby patria k dlhodobo najviac namáhaným častiam tela. Používame ich denne, či už pri chôdzi, športe alebo akejkoľvek inej pohybovej aktivite. S narastajúcim vekom dochádza k prirodzenému opotrebovaniu a tiež k zníženiu schopnosti regenerácie. Zdravé kĺby sú jednoducho kľúčové pre naše každodenné fungovanie a celkovú kvalitu života. Poďme si ukázať 5 najlepších doplnkov stravy, ako podporiť zdravie našich kĺbov.

1. Kolagén

Slovo kolagén je odvodené z gréckeho slova „kolla“, čo znamená v preklade lepidlo. Kolagén je totiž hlavný stavebný proteín, ktorý drží naše telo pohromade a je pre nás ako taký nepostrádateľnou súčasťou. Kolagén si síce telo dokáže vyrobiť samo, ale s pribúdajúcim vekom jeho tvorba klesá. To sa prejavuje napríklad na kĺboch, vráskach a pod.

Kolagén tvorí 30 % všetkých bielkovín v tele, a to z neho robí najhojnejší proteín v ľudskom tele. Prečo potrebujeme kolagén? Kolagén je pre naše telo kľúčový, a to platí hlavne pre kĺby a kosti.

Kolagén na kĺby

Kolagén je hlavnou zložkou kĺbovej chrupavky, ktorá funguje ako tlmič nárazov medzi kosťami. Pravidelný príjem kolagénu môže pomôcť udržiavať chrupavku zdravú a zvýšiť odolnosť proti opotrebovaniu. Niektoré štúdie poukazujú aj na to, že má kolagén protizápalové vlastnosti, ktoré môžu prispieť k redukcii zápalov v kĺboch. Zároveň pomáha zvyšovať flexibilitu kĺbov tým, že podporuje zdravie a elasticitu kĺbového tkaniva.

2. Shilajit

Shilajit je prírodná živica, ktorá sa vyskytuje v horských oblastiach, predovšetkým v Himalájach. Jedná sa o unikátnu prírodnú látku s bohatou históriou a je preslávená v tradičnej medicíne. Shilajit má mnoho pozitívnych benefitov na naše telo a medzi ne patrí aj vplyv na kĺby.

Shilajit na kĺby

Shilajit je známy svojimi protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal v kĺbových tkanivách a celkovo zmierniť bolesť spojenú s kĺbovými problémami. Keďže je shilajit bohatý na minerály, dokáže podporovať regeneráciu poškodených kĺbových tkanív a pomocou týchto živín môže prispieť k regenerácii chrupavky. Pomáha navyše detoxikovať telo a podporuje vylučovanie toxínov, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať zdravie kĺbov.

3. Magnézium

Magnézium alebo horčík je esenciálny minerál, ktorý má mnoho významných funkcií v tele a podieľa sa aj na podpore zdravia kĺbov.

Magnézium na kĺby

Horčík je kľúčovým minerálom pre tvorbu a udržiavanie silných kostí. Pomáha pri absorpcii vápnika, čo je nevyhnutné pre zdravé kosti. Pomáha uvoľniť svaly a zmierniť svalové kŕče a napätie, ktoré môžu prispieť k bolestiam kĺbov a stuhnutosti. Navyše magnézium pomáha udržiavať lepšiu flexibilitu kĺbov, čo môže zlepšiť rozsah pohybu a znížiť stuhnutosť. Jeho analgetické a protizápalové účinky je tiež potrebné spomenúť, pretože aj tie dokážu prispieť k zdravým kĺbom.

4. Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú zdravé a esenciálne tuky, ktoré sa často nachádzajú v rybom oleji a niektorých rastlinných zdrojoch. Majú radu prospešných účinkov na zdravie, vrátane pozitívneho vplyvu na kĺby.

Omega-3 na kĺby

Omega-3 mastné kyseliny majú silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal v kĺboch. Môžu tiež zlepšiť funkciu kĺbov a zvýšiť ich pohyblivosť, čo môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí, ktorí trpia kĺbovými problémami. Omega-3 mastné kyseliny sú známe pre svoje všeobecné zdravie a prospešné účinky. Zdravie celého tela má vplyv aj na zdravie kĺbov, pretože prispieva k lepšiemu fungovaniu kĺbových štruktúr.

5. Moringa

Moringa je rastlina, ktorá je známa predovšetkým pre svoje výživné vlastnosti a vysoký obsah antioxidantov. Jedná sa o rastlinu pochádzajúcu z Indie, ktorá je často označovaná ako „zázračný strom“ vďaka výnimočným liečebným vlastnostiam.

Moringa na kĺby

Moringa má silné protizápalové účinky a je bohatá na antioxidanty, vrátane vitamínov C a E, ktoré pomáhajú chrániť kĺby pred poškodením oxidačným stresom. Oxidačný stres je nerovnováha medzi tvorbou voľných radikálov (reaktívneho kyslíka) a antioxidantmi. Navyše moringa obsahuje dôležité živiny, ktoré môžu prispieť k zdravej kĺbovej chrupavke.

Maca ako bonus

Maca je koreňová zelenina, ktorá pochádza z Ánd a Peru. Táto rastlina vyniká svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a bohatými živinami, ktoré obsahuje. Vďaka tomu sa stáva skvelou prírodnou cestou, ako podporiť svoje zdravie. Aj keď maca nie je primárne zameraná na zdravie kĺbov, jej všestrannosť môže mať prínosy pre kĺby vďaka niekoľkým kľúčovým vlastnostiam:

  • Protizápalové vlastnosti: Maca obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu mať protizápalové účinky, čo môže pomôcť zmierniť zápal v kĺboch.
  • Podpora regenerácie: Keďže je maca bohatá na živiny, ako sú vitamíny a minerály, tak podporuje celkové zdravie a regeneráciu telesných tkanív. Vďaka tomu môže pomôcť pri zotavovaní z poranení alebo opotrebovaní kĺbov.
  • Zvýšenie energie: Vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam môže zlepšiť celkovú energiu a vitalitu. Vyššia energia môže viesť k aktívnejšiemu životnému štýlu a tým aj k lepšej kondícii kĺbov, pretože pravidelný pohyb je kľúčový pre udržanie zdravia kĺbov.
  • Podpora hormonálnej rovnováhy: Vyvážené hormóny môžu prispieť k lepšiemu zdraviu kĺbov, pretože niektoré hormonálne nerovnováhy môžu naopak prispieť k problémom s kĺbmi.
  • Zdravie kostí: Maca obsahuje minerály ako je vápnik a magnézium, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí.

Každý doplnok má svoje špecifické vlastnosti a účinky, niektoré môžu byť podobné alebo sa dopĺňať. Napriek tomu všetky vyššie uvedené doplnky sú užitočné pre podporu zdravia kĺbov a je dôležité ich kombinovať so zdravou stravou a pravidelným pohybom, aby sme maximalizovali účinky.

 
Späť do obchodu